China wil binnen twee jaar marktleider zijn in reductoren, servomotoren en beheerpanelen

china-vlag

China wil binnen één tot twee jaar marktleider zijn op het gebied van reductoren, servomotoren en beheerpanelen voor industriële robots. De productie van deze kernonderdelen van robots is een vlaggenschipproject van de Made in China 2025 strategie van de Chinese overheid.

Dit zegt Qu Xianming, een expert die betrokken is bij de Made in China 2025 strategie, in een interview met China Daily. Uit een whitepaper die in 2016 door de China Center for Information Industry Development van het Chinese ministerie van Industrie en Informatie Technologie is gepubliceerd blijkt dat Chinese robotfabrikanten fors meer betalen voor reductoren, servomotoren en beheerpanelen dan buitenlandse partijen. Zo zouden Chinese bedrijven al snel vier keer meer betalen voor een reductor dan buitenlandse robotfabrikanten. Voor een servomotor zouden de prijzen al snel tweemaal zo hoog liggen.

Geïmporteerd uit Japan, de VS en Europa

Veel van deze onderdelen worden in China voornamelijk geïmporteerd uit Japan, de Verenigde Staten en Europa, wat extra kosten met zich meebrengt. Reductoren, servomotoren en beheerpanelen zijn momenteel goed voor zo’n 70% van de totale productiekosten van industriële robots in China. Door deze onderdelen in China te produceren moeten Chinese partijen in staat worden gesteld industriële robots goedkoper op de markt te brengen.

Xianming meldt dat China in 2018 een marktaandeel van ongeveer 30% in reductoren, servomotoren en beheerpanelen in handen wil hebben. In dit jaar moet de kwaliteit van in China geproduceerde reductoren, servomotoren en beheerpanelen goed genoeg zijn om de onderdelen naar het buitenland te exporteren.