Cobotica: een broodnodige update

shutterstock cobotica

Op 19 september organiseert Vision + Robotics voor het eerst het evenement Cobotica. Een stevig lezingenprogramma zal ingaan op alle cobotvragen die zich in een sterk ontwikkelende cobotmarkt opwerpen. Wat is eigenlijk een cobot? Welke soorten cobots zijn er? Waar kan ik hem het beste voor inzetten? En wanneer is de klassieke robot de beste keuze? Hoe zit het met veiligheid? En hoe ziet het ecosysteem eruit dat zich inmiddels om de cobot heeft gevormd?

Wie zich maar enigszins voor automatisering met robots interesseert, kan het onmogelijk ontgaan zijn: het explosief toenemende aanbod van collaborative robots - in de volksmond inmiddels steevast cobots genoemd. En waren het vroeger vooral de klassieke robotaanbieders die hiermee op de markt kwamen - enkele vooroplopende uitzonderingen daargelaten - inmiddels zijn er ook meer en meer voordelige Aziatische modellen in de Benelux te krijgen.

Grote verschil met de ‘normale’ robot is dat de cobot niet achter een hekwerk hoeft te worden gestopt, maar veilig zij aan zij met de mens kan samenwerken. Dat biedt nieuwe kansen voor flexibele automatisering met snelle terugverdientijden. Je hoeft namelijk niet een hele cel op te bouwen voor een nieuwe taak. En ook het programmeren is bij cobots vaak een stuk eenvoudiger. Dingen die voorheen niet haalbaar waren, kunnen nu wel worden geautomatiseerd. En zelfs compleet nieuwe ­businessmodellen zoals een cobot als flexibele uitzendkracht zien het licht. Tegelijkertijd worden er met de opmars van de cobot door veiligheidsexperts ook de nodige kanttekeningen bij de cobotveiligheid - die verschillende fabrikanten op verschillende manieren proberen te waarborgen - geplaatst. Wanneer heb je bijvoorbeeld een veilige cobotgrijper nodig en wanneer volstaat een gewone? En kan een cobot met een vlijmscherp mes toch echt niet beter achter de tralies? Mag je hem een lastoorts geven? En hoe zit het met dat CE-certificaat als je de cobot even ergens anders tewerkstelt? Vragen alom, waar zelfs de experts het niet altijd over eens zijn.

Wat Vision + Robotics betreft werd het dan ook hoog tijd deze vragen in levende lijven te adresseren aan de hand van een stevig inhoudelijk lezingenprogramma. Tegelijkertijd zijn we nieuwsgierig wat er op cobotgebied nog allemaal op ons af komt. Jij ook? Kom dan op 19 september naar ­Cobotica in de Galgenwaard in Utrecht.

Cobotica

Wanneer? 19 september 2019 van 10.30 tot 17.30 uur
Waar? Stadion Galgenwaard, Utrecht
Meer informatie: cobotica.visionenrobotics.nl