Collaboratieve robots!

50849-Logo-in-Mitsubishi-be

Dé ontwikkeling van nu: Collaboratieve Robots of CoBots! Wat kunnen ze voor u betekenen?

Collaboratieve robots (Cobots) verschillen van normale robots omdat er nu op een veilige en efficiënte manier samengewerkt kan worden tussen mens en robot. Cobots vervangen de huidige generatie robots niet, maar zijn een mooie aanvulling hierop. Het is steeds vaker wenselijk of noodzakelijk dat robots en mensen samenwerken. U kunt hierbij denken aan productievloeren met beperkte ruimtes, met zowel hoog repetitieve taken en klant specifieke taken. Doordat een medewerker kan samenwerken met de robot, wordt deze veel flexibeler inzetbaar. Processen waarbij het niet mogelijk of wenselijk is om door een robot uit te laten voeren kan door mensenhanden worden overgenomen. Toevoeging van eenvoudige sensoren stellen de robot in staat om te reageren op zijn omgeving. Bijkomend voordeel is dat een grote veiligheidskooi om de robot heen niet meer nodig is.

Hoe kunnen de robots van Mitsubishi Electric uw applicatie verbeteren?

Door simpele toevoegingen aan bestaande/nieuwe opstellingen kan één van onze robots al veilig werken in een mensrijke omgeving. De Melfa Safeplus module, een toevoeging aan een Mitsubishi robot, voegt velerlei functionaliteiten toe aan de robot. Hierdoor zal de robot kunnen reageren op mensen in zijn omgeving, zodat uw proces een stuk flexibeler in te richten is.

Hoe werkt dit?

Dit gebeurt door het aansluiten van één of meerdere sensoren en een intelligente veiligheidsmodule, hierdoor neemt de robot bewegingen waar in gedefinieerde zones en acteert hier naar. Bij herkenning van mensen of objecten kan de robot een veilige snelheid aannemen of stoppen wanneer de robot weerstand ervaart.

Wat zijn de voordelen?

Voordeel van deze oplossing is dat men samenwerken kan introduceren in bestaande applicaties met behoud van hoge repetitie van taken. Hierdoor wordt het mogelijk om niet alleen maar eenvoudige taken te vervangen, maar ook om complexere taken te vereenvoudigen en minder belastend te maken voor mensen. De robot verrijkt hierdoor het proces in plaats van bestaande delen te vervangen. Uiteraard kunnen er ook nieuwe applicaties gebouwd worden zonder de noodzaak een grote en dure veiligheidskooi toe te passen.

De voordelen van Cobots op een rij:

  • Veilig inzetbaar in krappe ruimtes
  • Verhoogde flexibiliteit van applicaties doordat mens en machine samenwerken
  • Verrijken van de mens in plaats van vervangen

Wat kan Koning & Hartman voor u betekenen?

Wij zorgen ervoor, samen met onze partners, dat onze hoogwaardige robots uw proces optimaal verbeteren en flexibiliseren. Wanneer gewenst kunnen we u ook opleiden zodat u zelf robots leert programmeren en het maximale uit uw applicatie haalt.