Di-soric lanceert compacte CS 50 vision sensor

Met de CS 50 lanceert di-soric naar eigen zeggen de kleinste vision sensor ter wereld. Met de CS 50 wil het bedrijf installatieproducenten en automatiseerders een voordelig alternatief bieden voor onnodig complexe en dure vision systemen. De unit is voorzien van een intuïtieve bediening en universele optische instrumenten.

Het gebruik van beeldverwerkingssystemen als integraal onderdeel van automatiseringsoplossingen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Door productievere processoren, innovaties in de micro-elektronica en innovatievere optische microsensoren is er vandaag de dag voor bijna ieder vraagstuk een geschikt apparaat of systeem te vinden. Welke oplossing het meest efficiënt is, hangt grotendeels af van de soort en omvang van de gevraagde toepassing. Di-soric concludeert na uitvoerig onderzoek dat installatieproducenten en automatiseerders vaak veeleisende vision systemen gebruiken voor eenvoudige tel-, controle- en sorteertaken, terwijl deze systemen gecompliceerd, omslachtig en uiteindelijk te duur blijken. Daarnaast zijn de grenzen van een standaard vision sensor onder bepaalde omstandigheden snel bereikt, bijvoorbeeld zodra de installatie een speed-up te verwerken krijgt.

CS 50: snel, compact en voordelig

Met de ontwikkeling van de CS 50 speelt di-soric in op de vraag naar een voordelige, compacte en snelle vision sensor met eigen computer, die het gros van zowel de standaard- als de specifieke eisen kan vervullen en toepasbaar is in bijna alle industriebranches. Met afmetingen van 24,4/44,5/44,5 mm is de CS 50 het kleinste apparaat in zijn klasse. De vision sensor beschikt over intuïtief hanteerbare bedienings- en toolsoftware. De CS 50 bevat een geïntegreerde webserver (Cloudlink), waardoor lopende vision jobs, statistieken of rapporten eenvoudig – en zonder toegevoegde software – getoond worden via de webbrowser van het bedienpaneel of via een externe computer, tablet of via de optioneel te bestellen HMI.

CS-50-van-di-soric-bij-industri_le-toepassing CS 50 van di-soric (bron: di-soric)

De meetwaarden en -resultaten worden door de CS 50 opgeleverd in PLC-bestandsformat, waardoor deze direct op besturingsniveau verwerkt kunnen worden. De vision sensor beschikt over een werkgeheugen van 1,4 GB, wat volgens di-soric voldoende is voor een nagenoeg onbeperkt aantal jobs. Eenvoudig te implementeren taken zijn bijvoorbeeld kwaliteits-, aanwezigheids-, volledigheids-, vulstand-, deksel- en labelcontrole, standherkenning en positionering. Het systeem kan toegepast worden in toevoer-, verpakkings- en labelmachines, maar ook in installaties in de elektronica-, automotive-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

Gebruikersgerichte software, krachtige tools

De CS 50 komt op de markt met intuïtief te bedienen en flexibel aan te passen software. Het pakket bevat onder andere de softwaretools 'vinden/objectherkenning', 'tellen', 'aanwezigheid', 'meten' en 'logische functies'. Deze tools zijn vervolgens weer onderverdeeld in vele subtools waarmee positionerings- en rotatiekenmerken eenvoudig en proceszeker te bepalen zijn. De waardes kunnen op een logische manier met elkaar verbonden worden en kunnen worden geëxporteerd als pixel- of statische waarde.

De CS 50 bevat verschillende tools voor het uitvoeren van allerlei taken. Zo detecteert de CS 50 met de tool ‘vinden/objectherkenning’ in een kort tijdsbestek gelijktijdig verschillende ingeleerde vorm-, rand-, of oppervlaktegebaseerde monsters op basis van beeldmateriaal. De ‘tellen’ tool meet het aantal identieke of verschillende objecten, zoals schroeven op een band of objecten op een objectdrager, of registreert bijvoorbeeld het aantal boorgaten in onderdelen. Tellen werkt op basis van zowel de blob- als contourfunctie.

Met de tool ‘aanwezigheid’ controleert de CS 50 proceszeker de aan- of afwezigheid van objecten. ‘Meten’ past pixelgebaseerde metingen toe op hoogtes, breedtes, radiussen of hoeken. Aan het eind pikt de CS 50 die objecten eruit, die niet vallen binnen de door de gebruiker gedefinieerde grenzen. De ‘logica-tool’ creëert eenvoudige, logische verbindingen tussen de afzonderlijke resultaten. Het booleaanse eindresultaat van een OK/NOK-controle kan dan, zoals bij elke andere meting, worden overgedragen aan het hogere besturingsniveau. De berekening wordt door de geïntegreerde chip gemaakt en het resultaat wordt bijvoorbeeld in de vorm van compatibele PLC-gegevens direct naar de besturing verstuurd.

Liquid lens en schakelbare brandpuntafstanden

Dankzij de liquid lens kan de CS 50 in korte tijd focussen, zonder dat daar mechanische – en dus aan slijtage of afstelproblemen onderhevige – onderdelen voor nodig zijn. Daarmee voldoet de CS 50 aan beschermingsklasse IP67 en is veel minder gevoelig dan mechanische autofocussystemen met verschillende brandpuntafstanden. De di-soric click-zoom verenigt telkens twee brandpuntafstanden in een behuizing, schakelbaar met één druk op de knop. Beide steeds in rood- en witlicht aangeboden hardwarevarianten verenigen ofwel 5/10 mm- of 16/32 mm-brandpuntafstanden. Hierbij hoeven geen lenzen verwisseld te worden, wat het risico op vervuiling verkleint.

De CS 50 bevat vier wisselbare lichtkleuren; bij korte werkafstanden is extra belichting overbodig. Daarnaast is de vision sensor uitgerust met alle standaard interfaces zoals Ethernet/IP, TCP/IP, Profinet, RS232 en Digi/IO. Verbinding maken en het instellen en ontvangen van toolparameters wordt vereenvoudigd door de di-soric Link en Siemens TIA-portal.

Lees ook
Nieuwe directeur voor Balluff Nederland

Nieuwe directeur voor Balluff Nederland

Focus op vision, RFID en IO-Link Sinds 1 januari 2019 is Erik in ‘t Groen de nieuwe directeur van Balluff Nederland. Met een jarenlange ervaring in machinevision is hij de man bij uitstek om het visionportfolio in de Benelux meer handen en voeten te geven. Andere focustechnologieën voor de komende jaren zijn RFID en IO-Link. Erik in ’t Groen: “Met...

Voor het eerst vijfcijferige bezoekersaantallen

Voor het eerst vijfcijferige bezoekersaantallen

Vision zit in de lift. Op Vision 2018 dat onlangs in Stuttgart plaatsvond, was het duidelijk te zien. Met als titel ‘Be a visionair’ trok de beurs voor het eerst een vijfcijferig bezoekersaantal: 11.106 om precies te zijn. Dat komt neer op een stijging van 14 procent. Het is in lijn met de getallen van de VDMA, die er zoals gebruikelijk hun marktinzichten...

4D-PRO Connectivity  maakt Auto-Ident tot ‘More than a Vision’

4D-PRO Connectivity maakt Auto-Ident tot ‘More than a Vision’

Toen de uitvinders Silver en Woodland in 1949 hun eerste variant van de barcode registreerden, zullen zij onmogelijk hebben kunnen voorzien dat pakweg 70 jaar later de codes op producten belangrijker zouden zijn dan de benaming ervan. Ook de impact op retail, logistiek en andere branches zal hun voorstelling te boven zijn gegaan. Dat de oorspronkelijk...