Dynamic Assembly Pack sensoren stellen ABB-robots in staat om de uiteindelijke trimassemblage te automatiseren

De automobielindustrie is een belangrijke gebruiker van industriële robots, maar bepaalde taken zijn tot nu toe moeilijk te automatiseren. ABB Robotics & Discrete Automation zei dat het nieuwe Dynamic Assembly Pack voor Final Trim and Assembly is ontworpen om snel, nauwkeurig en veilig stoelen, dashboards en tapijten in voertuiglichamen te installeren. Het kan ook werken op deuren, bumpers en wielen buiten het voertuig, zei het bedrijf.

 Traditioneel is het gebruik van robots in de eindtrimmerende assemblagetoepassingen beïnvloed door zowel de trilling van geautomatiseerde geleide voertuigen (AGV’s) als transportbanden, als door variaties in de snelheid van de productielijn. Deze factoren hebben het moeilijk gemaakt om onderdelen nauwkeurig af te stemmen op de carrosserie zonder de productie te vertragen of te pauzeren om ze te monteren, waardoor de productietijden zijn verhoogd en de productiviteit wordt verminderd. Het Dynamic Assembly Pack lost deze problemen op, claimt ABB Robotics een onderdeel van het in Zürich gevestigde  ABB.

Dynamic Assembly Pack combineert sensoren

ABB zei dat zijn Dynamic Assembly Pack voor Final Trim and Assembly (FTA) real-time vision camera's op de robot grijper en armen combineert met geïntegreerde force-control sensoren. Met een Universal Video Tracking (UVT)-camera kan de robot de positie van de carrosserie nauwkeurig volgen wanneer hij het werkstation binnenkomt op een AGV of transportband.

Om onverwachte bewegingen of trillingen te compenseren, scant de Compatibele Vision Guidance (CVG)-camera op de robotarm, zodra de carrosserie een vooraf gedefinieerde positie heeft bereikt, deze op consistente referentiepunten, zoals deurranden. Door het maken van foto's met een snelheid van 30 tot 40 frames per seconde (fps), bepaalt de CVG camera of het bevestigingspunt is waar het moet zijn en of eventuele aanpassingen nodig zijn om een exacte positionering waar het onderdeel wordt bevestigd te waarborgen.

Om variaties in omgevingsverlichting die de beeldkwaliteit kunnen beïnvloeden te compenseren, bevatten beide camera’s LED's om consistente verlichting te bieden, aldus ABB.

 

Terwijl de robotarm naar de carrosserie beweegt, kan de geïntegreerde krachtbesturingssensor van ABB de exacte positie effectief vinden, bijvoorbeeld cockpitpositioneringspennen of deurscharnieren, waardoor onderdelen met millimeterprecisie kunnen worden gemonteerd.

FTA-functie genaamd een 'industrie game-changer'

"Vandaag de dag profiteert minder dan 5% van de FTA van robotautomatisering. ABB's nieuwe Dynamic Assembly Pack is een industrie game-changer," verklaarde Michael Larsson, managing director, automotive OEM, bij ABB Robotics. "Door complexe taken veilig, snel en met de hoogste precisie in een bewegende lijnomgeving te laten uitvoeren, opent ons nieuwe Dynamic Assembly Pack het volgende niveau van automatisering, waardoor autofabrikanten hun productiviteit en concurrentievermogen aanzienlijk kunnen verbeteren."

bron: ABB Robotics