EU wil buitenlands overnames van vitale technologie kunnen verhinderen

europese-unie

De Europese Unie gaat maatregelen nemen om vitale technologieën beter te kunnen beschermen tegen buitenlandse overheden. Dit heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zaterdag bekend gemaakt op het Ambrosetti Forum in het Italiaanse Cernobbio, meldt het ANP.

De Duitse robotfabrikant KUKA werd in augustus 2016 overgenomen door het Chinese Midea Group. De overname leidde in de Duitsland politiek tot veel ophef. Zo riep in de aanloop naar de overname de Duitse ministerie van Economische Zaken Sigmar Gabriel de Europese Unie op regelgeving te ontwikkelen waarmee buitenlandse overnames van strategisch belangrijke bedrijven kan worden overgenomen. Deze wetgeving lijkt er nu dus te komen.

Vestager geeft aan in het najaar met concrete voorstellen te zullen komen voor wetgeving die Europese bedrijven met vitale technologie moet beschermen tegen buitenlandse overnames. De Eurocommissaris noemt zorgen over technologiedeals volstrekt gerechtvaardigd. Europese lidstaten hebben overigens al langer de mogelijkheid overnames te verhinderen op het gebied van defensie, veiligheid, energie of financiën.

Dossiers
Lees ook
EUnited Robotics roept EU op robotsector niet te overreguleren

EUnited Robotics roept EU op robotsector niet te overreguleren

EUnited Robotics, een organisatie die robotfabrikanten, leverancier van componenten en systeem integrators van robots in Europa vertegenwoordigt, roept de Europese Unie op de roboticasector niet te overreguleren. De organisatie stelt dat regelgeving innovatie in de sector en de concurrentiepositie van Europa niet zo moeten inperken. “De Europese roboticasector...

Minister Schultz wil Europese regelgeving voor autonome voertuigen

Minister Schultz wil Europese regelgeving voor autonome voertuigen

De Europese ministers van Verkeer komen op 14 april bijeen in Amsterdam. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz gaat op deze bijeenkomst voorstellen Europese regelgeving op te stellen voor autonome voertuigen. Ook wil Schultz Nederland op de kaart zetten als testland voor autonoom rijden. "Het Verdrag van Wenen uit 1968 zegt dat een bestuurder...