‘Huid’ van sensoren maakt samenwerking met robotarmen veiliger

tu-delft-huid-van-sensoren

De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. De robot kan hierdoor mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving automatisch voorkomen.

De robotarm wordt vertoond op het evenement RoboBusiness Europe 2017, dat van 19 t/m 21 april in Den Haag en Delft wordt georganiseerd. Op dit event worden bezoekers begroet door de met sensoren bedekte robotarm. Deze sensoren geven de robot onder andere de mogelijkheid de afstand van de robotarm tot objecten of personen kunnen meten.

Veilig samenwerken met mensen

De robotarm, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met een groot aantal partners, is één van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day. Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van zowel robotarmen als mobiele robots. Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universität München een ’huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact/botsingen met mensen vermijden.

Zelfkalibrerend

“Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier”, zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. “De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.” De onderzoekers voegt toe: “De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.”

De robotarm is nog in ontwikkeling; in september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder.

RoboBusiness Europe 2017

De bijzondere robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe (booth B170), dat van 19 tot en met 21 april 2017 plaatsvindt in Den Haag en Delft. Het evenement verenigt de vakbeurzen en congressen RoboBusiness Europe, TUS Expo en ROS-Industrial Summit en wordt daarmee één van de grootste robotica-evenementen ter wereld. Er worden meer dan 4.000 bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. De congressen vinden plaats in het World Forum in Den Haag. In Delft en omstreken wordt een uitgebreid programma aangeboden.