Industrial Ethernet nu groter dan veldbussen

11609_Network-shares-according-to-HMS-2018

Industrial Ethernet heeft de traditionele veldbussen ingehaald wat betreft nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Dit is de belangrijkste conclusie van de jaarlijkse studie van HMS Industrial Networks over de markt voor industriële netwerken. Industrial Ethernet is nu goed voor 52% van de nieuwe geïnstalleerde nodes (46% vorig jaar), terwijl de veldbussen op 42% (48% vorig jaar) uitkomen. EtherNet/IP is nu het meest geïnstalleerde netwerk met een aandeel van 15%, gevolgd door PROFINET en PROFIBUS, beide met 12%. Draadloze technologieën groeien eveneens, met een marktaandeel van 6%.

HMS Industrial Networks presenteert haar jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, die zich richt op wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Als onafhankelijk leverancier van producten en diensten op het gebied van industriële communicatie en het Internet of Things, heeft HMS een helder inzicht in de industriële netwerkmarkt. Dit zijn enkele van de door het bedrijf gesignaleerde trends binnen de industriële communicatie in 2018, waarbij tevens wordt gekeken naar de veranderingen van de marktaandelen gedurende de laatste 5 jaar.

Industrial Ethernet - groei gedreven door IIoT

Al een aantal jaren groeit Industrial Ethernet sneller dan de conventionele veldbussen en inmiddels heeft het de veldbussen gepasseerd. Met een groeipercentage van 22% heeft Industrial Ethernet nu wereldwijd een marktaandeel van 52%, vergeleken met 46% vorig jaar. EtherNet/IP is daarbij het grootst met 15% marktaandeel. Wereldwijd zijn PROFINET, EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK de grootste Ethernet-concurrenten.

“We hebben de overgang naar Industrial Ethernet al lange tijd zien aankomen, maar pas nu heeft het de veldbussen daadwerkelijk ingehaald als het gaat om het aantal nieuw geïnstalleerde nodes,” aldus Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS. “De overgang naar industrieel Ethernet wordt gedreven door de vraag naar hoge prestaties, de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT/IoT-systemen, alsmede door het Industrial Internet of Things.”

11609_Evolution_of_fieldbus_and_Industrial_Ethernet_market_shares_New nodes

Gesteund door een sterke industrie en de zorg over cybersecurity, groeien veldbussen nog steeds licht. Ondanks een hoger groeipercentage van 6% (4% vorig jaar) zal echter het aantal veldbusinstallaties naar verwachting de komende jaren gestaag afnemen. Dominant is nog steeds PROFIBUS met 12% van de totale wereldmarkt, gevolgd door Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6%.

Wireless is ook nu weer bepalend

Ook de draadloze technologieën groeien met 32% (32%) en zijn goed voor 6% (6%) van de totale markt. Hierbij is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth. »Wireless wordt in toenemende mate toegepast door machinebouwers en systeemintegrators voor het bouwen van innovatieve automatiseringsarchitecturen. Gebruikers kunnen hiermee bezuinigen op bekabeling en nieuwe oplossingen creëren voor connectiviteit en besturing, waaronder Bring Your Own Device (BYOD) oplossingen via tablets of smartphones,» vertelt Anders Hansson.

Regionale netwerkvariaties

In Europa en het Midden-Oosten zijn PROFINET en EtherNet/IP toonaangevend en wordt PROFIBUS nog steeds veel toegepast. Andere populaire netwerken zijn EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP-netwerken, met een duidelijke trend richting EtherNet/IP. In Azië onderscheidt zich geen enkel netwerk als een echte marktleider, maar worden PROFINET, EtherNet/IP, PROFIBUS, EtherCAT, Modbus en CC-Link op grote schaal toegepast, terwijl de Ethernet-versie CC-Link IE Field steeds meer momentum krijgt.