Klein van buiten, groots van binnen

Mitsubishi Electric presenteert met de MELSEC FX5UC serie zijn tot nu toe kleinste en krachtigste micro-plc. Het uiterst compacte formaat helpt machinebouwers en fabrikanten om nog meer functionaliteit onder te brengen in een nog kleinere ruimte en tegelijkertijd webtoegang en netwerkverbindingen aan te bieden die nodig zijn voor de nieuwste Smart Factory toepassingen.

Mitsubishi 1

Hergepostioneerd als onderdeel van de krachtige MELSEC iQ-F serie is de nieuwe MELSEC FX5UC serie (‘C’ staat voor ‘compact’) ontworpen om de steeds meer geavanceerde dataverwerkings- en communicatietaken uit te kunnen voeren die worden vereist voor Smart Manufacturing toepassingen. Concreet betekent dit dat deze kleine plc nu dezelfde krachtige CPU bevat als het FX5U model van Mitsubishi Electric, maar dan wel in een product dat zo klein is als de FX3S micro-plc.

Multitasking is de toekomst

De ultracompacte plc heeft een programmageheugen voor maximaal 128.000 stappen en een groot datageheugen. Dankzij een cyclustijd van 34 ns zijn extreem snelle machinereacties en een verhoogde productiviteit mogelijk. Bovendien kan de FX5UC PLC positionerings- en geavanceerde motion control functies uitvoeren voor maximaal acht gesynchroniseerde assen. Hierdoor zijn er geen speciale controllers nodig, wat besparingen oplevert op het gebied van kosten voor hardware en onderhoud, programmeertijd en ruimte voor het plaatsen van deze apparaten.

De extra functies die zijn geïntegreerd omvatten tools om diefstal of manipulatie van data te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de authenticatie van veiligheidssleutels, waarbij operators via het web veilig toegang hebben tot de systeemstatus en kunnen communiceren met on-board functies, zoals datalogging.

In het oog springend is dat de kleinste CPU-module met 16 digitale ingangen en 16 relais- of transistoruitgangen slechts een kwart van de grootte van een conventionele compacte plc inneemt. Hierdoor wordt minder waardevolle machine- of productieruimte ingenomen en kunnen kleinere besturingskasten worden gebruikt.

Voordelen voor automatiseerders

Door vanaf het begin flexibiliteit en schaalbaarheid mee te nemen, hebben de ontwerpers van de FX5UC een oplossing ontwikkeld die ideaal is voor zowel kostengevoelige kleinere toepassingen als voor grotere systemen, waarbij meerdere plc’s in een netwerk zijn opgenomen. De netwerkmogelijkheden helpen fabrikanten bij het ontwikkelen van meer geïntegreerde automatiseringstoepassingen, vooral wanneer ze daarbij ook andere oplossingen van Mitsubishi Electric gebruiken. In dat geval kunnen complete productielijnen worden geregeld, wat een eenvoudigere systeemarchitectuur en transparanter gegevensbeheer mogelijk maakt. Bovendien zorgt open connectiviteit voor compatibiliteit met een breed scala aan netwerkopties.

Bij het streven naar meer flexibiliteit en installatiegemak voor de gebruiker is met veel kleine details rekening gehouden. Zo versnelt het gebruik van veerklemmen het bedraden en zorgt het voor betrouwbare en trillingsvrije aansluitingen. Omdat de modules samen met hun bedrading ontgrendeld en verplaatst kunnen worden, zijn ook onderhoudstaken en het vervangen van systemen eenvoudiger en sneller uit te voeren.