Laserlassen verlaagt stroomverbruik en uitstoot

Lasrobot RobWelding

"Dankzij de hoge voortloopsnelheid verbruik je met laserlassen veel minder stroom. Ook stoot je minder schadelijke gassen uit, omdat je geen materiaal toevoegt", aldus Karel van Vlastuin, directeur van lasrobotspecialist RobWelding. Mede vanwege deze duurzame voordelen stapte plaatbewerkingsspecialist Dumaco van MIG/MAG-lassen over op laserlassen.

"De laserlasrobot last niet alleen sneller en nauwkeuriger, maar ook het programmeren gaat sneller en makkelijker", vertelt Erik Wanders, Commercieel Manager bij Dumaco.

Vijf keer sneller dan MIG/MAG

Waar Dumaco voorheen gemiddeld 3,75 uur per onderdeel laste, vergt het nu slechts 45 minuten. Met de grofweg 3.000 stuks die Dumaco op jaarbasis last, levert dit een fikse tijdwinst op. De door RobWelding en laserproducent Trumpf geconstrueerde laserlasrobot last 7 centimeter per seconde. Van Vlastuin: "Ter vergelijking: dit is ongeveer 5 keer zo snel als met een MIG/MAG-apparaat."

Ready Robotic Cell

RobWelding en Trumpf bouwden de laserdichte, gerobotiseerde lascel in het afgelopen najaar voor Dumaco. "We verkopen deze laserlascel onder de naam van onze lijn van kant-en-klare robotcellen: de Ready Robotic Cell (RRC). Het voordeel van deze standaard installaties is dat we een gunstige prijs kunnen bieden, omdat we bepaalde onderdelen grootschaliger inkopen en produceren", legt Van Vlastuin uit.

In deze laser-RRC koppelt RobWelding een robot van ABB (de IRB6700) aan een externe PLC van Jokab (voor het veiligheidscircuit) en een 3 kW laser van Trumpf (de TruDisk 3002). De lasrobotspecialist plaatst deze RRC’s binnen één dag bij zijn klanten.

Bij Dumaco zijn ze blij met de laser-RRC. "RobWelding innoveerde met ons mee, zodat wij een machine hebben die naadloos aansluit op onze wensen. Ze denken in oplossingen."