LineFORM robot neemt allerlei vormen aan (video)

mit-lineform

De Tangible Media Group van het MIT heeft een robot ontwikkeld die verschillende vormen kan aannemen om interactie mogelijk te maken. De robot heet ‘LineFORM’.

De LineFORM robot wordt door de onderzoekers een ‘shape changing interface’ genoemd en bestaat uit verschillende schakels. Deze schakels stellen de robot in staat allerlei vormen aan te nemen, waardoor de robot voor allerlei doeleinden kan worden ingezet.

Lineaire actuatoren

Voor het vervormen van de robot wordt gebruik gemaakt van een serie lineaire actuatoren, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Door deze actuatoren aan te sturen kunnen gebruikers de robot allerlei vormen laten aannemen. Zo wordt in de video gedemonstreerd hoe de robot als een soort armband kan dienen, die gekoppeld kan worden aan een smartphone en notificaties aan dit apparaat kan doorgeven aan gebruikers.

In de video is ook te zien hoe een gebruiker de LineFORM de vorm van een scherm laat aannemen en op de robot tikt om een telefoongesprek te starten. De LineFORM neemt vervolgens de vorm aan van een telefoonhoorn, waarna met de robot kan worden gebeld. Ook wordt getoond hoe een lamp aan de robot wordt gekoppeld, waarna de LineFORM de vorm van een bureaulamp aanneemt. Door een deel van de schakels heen en weer te bewegen kan de lamp in of juist uit worden geschakeld.

Concept

De LineFORM is op dit moment nog een concept, dat er ondanks zijn mogelijkheden relatief rudimentair uitziet. De onderzoekers van de Tangible Media Group hopen echter dat anderen de mogelijkheden van dit soort toepassingen verder gaan onderzoeken om hier praktijkoplossingen van te maken.

Lees ook
Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Onderzoekers van MIT hebben een robot gemaakt die bedreven is in  het spelletje Jenga, waarbij je blokjes uit een toren moet trekken zonder deze te laten omvallen. Menselijke spelers waren al kansloos tegen kunstmatige intelligentie bij abstracte spellen als schaken en Go; nu komen behendigheidsspellen in zicht. De robot bevat een zelflerend algoritme dat...

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Bosch Rexroth en Fraunhofer Academy toonden onlangs op de Hannover Messe een gerobotiseerde versie van het tafelvoetbalspel. Bosch Rexroth ontwikkelde een intelligente robot-tafelvoetballer; Fraunhofer heeft het spel omgebouwd tot een IT-beveiligingstrainer. Bosch Rexroth toonde de robottafelvoetballer KI-cker, die de vier armen aan de ene zijde van...

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers werken aan een systeem dat robots in staat moet stellen geheel zelfstandig te leren hoe zij onbekende objecten moeten oppakken. Hierbij wijst de mens simpelweg een object aan, waarna de robot dit object bestudeert en bepaalt hoe deze kan worden opgepakt. Het systeem wordt ontwikkeld door onderzoekers van het Cluster of Excellence Cognitive...