NEN organiseert informatiebijeenkomst over nieuwe norm voor zorgrobots

zora-alfa-college

De NEN roept professionals die werken aan ‘personal care robots’, ook wel zorgrobots genoemd’, of professionals die mensen willen leren kennen die op dit gebied actief zijn op mee te denken over richtlijnen voor zorgrobots. Hiervoor organiseert de NEN op vrijdag 5 februari een digitale informatiebijeenkomst. Aanmelden kan tot 1 februari.

Op internationaal niveau is op 1 januari de zelfstandige technische commissie ISO TC299 - Robots and robotic devices van ISO van start gegaan. Deze technische commissie heeft zes werkgroepen gekregen:

  • WG 1 - Vocabulary and characteristics
  • WG 2 - Personal care robot safety
  • WG 3 - Industrial safety
  • WG 4 - Service robots
  • WG 5 - Medical robot safety
  • WG 6 - Modularity for Service Robots

ISO 13482: Safety of Personal Care Robots

Het werk van deze commissie richt zich momenteel vooral op de ontwikkeling van veiligheidsnormen voor industriële robottoepassingen en zorgrobots. Het gaat hierbij onder andere om de norm ISO 13482: Safety of Personal Care Robots. Specifiek voor industriële robots zijn op dit moment twee normen ontwikkeld: NEN-EN-ISO 10218-1:2011 en NEN-EN-ISO 10218-2:2011. Professionals die werken bij fabrikanten, zorginstellingen, onderzoeksinstituten, en overheden helpen bij de ontwikkeling van deze normen. Deze richtlijnen moet helpen bij de handel, het ontwerp, de inkoop en het gebruik van de robots. Daarnaast moeten de normen de concurrentie in de sector bevorderen door fabrikanten vanaf een gemeenschappelijk platform te laten starten met de ontwikkeling van zorgrobots.

Om ontwikkelaars te helpen ISO 13482 in de praktijk toe te passen bereidt het NEN twee documenten voor: een Application Guide waarin voorbeelden van personal care robots worden getoetst volgens de norm en een risico-inventarisatie die wordt uitgevoerd conform NEN EN-ISO 12100 ‘Veiligheid van machines - Basisbegrippen voor ontwerp - Risicobeoordeling en risicoreductie’. Voorbeelden van robots die in deze documenten worden behandeld zijn exoskeletons die mensen ondersteunen bij zware werkzaamheden of minder mobiele mensen weer mobiel maken en robots die ouderen met bijvoorbeeld dementie door hun verzorgingshuis begeleiden.

Informatiebijeenkomst

Op 5 februari organiseert NEN een webmeeting over de norm ISO 13482: Safety of Personal Care Robots, een norm die wordt verder ontwikkeld door de werkgroep ISO TC 299 WG2.D. Tijdens deze bijeenkomst wordt meer informatie gegeven over de nieuwe ISO TC 299 en de bijbehorende werkgroepen. Verschillende Nederlandse experts op het gebied van robotica komen tijdens de webmeeting aan het woord. Denk hierbij aan Falke Hendriks van Fontys Hogeschool Engineering, die sinds een klein jaar zitting neemt in werkgroep 7 van ISO TC 184/SC2. Uiteraard zal de informatie over de normen, welke werkzaamheden daar bij horen, en wat het ontwikkelen van een norm betekent, niet ontbreken. Zo zal Hendriks tijdens deze webmeeting meer vertellen over de norm ISO 13482 en ook over de link met CE markering.

Binnen de werkgroep is afgesproken dat er de volgende meeting in februari 2016 een nationaal antwoord komt op de vraag of en op welke termijn behoefte is aan een update van ISO 13482. NEN vraagt Nederlandse belanghebbenden deze vraag tijdens de digitale bijeenkomst te beantwoorden.

Deelnemen aan de webmeeting

De webmeeting begint om 09.30 uur en duurt tot 12.00 uur. U kunt zich tot 1 februari aanmelden voor de webmeeting door contact op te nemen met Vlora Rexhepi via het telefoonnummer (015) 2 690 153. Daarnaast organiseert NEN dit jaar een speciale informatiebijeenkomst. Door een e-mail te sturen naar het NEN houdt de organisatie u op de hoogte van de ontwikkelingen rond deze bijeenkomst. Meer informatie over de bijeenkomst is op de website van het NEN te vinden.