Nieuwe motor maakt gebruik van supergeleiding

FESTO1

Festo heeft een supergeleidende motor met vastestofkoeling ontwikkeld. De Supramotor, zoals ze hem noemen, is compact, heeft een hoog houdmoment en is erg efficiënt. Festo onderzoekt al enkele jaren automatiseringsoplossingen met supergeleidingstechnologie, waaronder ook SupraMotion. Dit betreft bewegingsconcepten voor uiteenlopende industriële toepassingen.

Met de SupraMotor is het gelukt om een supergeleidende aandrijving met elektrische directe koeling te maken die zeer compact is. Hij heeft een lengte van een meter lang en een diameter van maximaal 23 cm. De motor maakt gebruik van het effect dat stroom binnen een gekoelde supergeleider zonder verliezen wordt getransporteerd. Daardoor kan met hoge stromen een sterk magneetveld worden opgewerkt dat kan worden gebruikt voor de aandrijving.

De SupraMotor is dankzij een grote overbelastbaarheid geschikt voor continu draaiende toepassingen. De supergeleidende spoelen hebben geen weerstand waardoor het nagenoeg uitgesloten is dat hij oververhit raakt. De motor is bijzonder efficiënt bij lage toerentallen en hoge koppels en gebruikt weinig energie. Hoewel het uitgangsvermogen van de motor tientallen kilowatts bedraagt, heeft hij voor de koeling slechts enkele honderden watts nodig. En tijdens het vasthouden van een bepaalde last (maximale houdmoment) verbruikt de aandrijving zelfs helemaal geen energie.

Momenteel kan de motor alleen met lage fasestromen worden gebruikt omdat de tot nu toe beschikbare ferromagnetische materialen geen hoge magnetische fluxen kunnen opnemen. Door meer onderzoek te verrichten kunnen echter concepten en materialen worden onderzocht die de stroomdichtheid van de supergeleider tot ver boven 100 A volledig kunnen benutten.