On Robot lanceert GP6 grijpers voor cobots van Universal Robots

RG6_on_UR_arm_3

On Robot lanceert de GP6 grijpers voor collaboratieve robots van Universal Robots. De grijpers geven collaboratieve robots de mogelijkheid objecten met verschillende afmetingen op te pakken en zijn een zowel grotere als sterkere versie van de al langer beschikbare RG2 grijpers van het bedrijf.

Het bedrijf stelt dat de GP6 een hoger gewicht kan tillen dan andere grijpers met twee vingers voor collaboratieve robots die op de markt beschikbaar zijn. De GP6 grijpers kunnen overweg met een gewicht van 6 tot 8 kg en kunnen objecten van maximaal 160mm breed oppakken. De kracht waarmee de grijpers een object vastpakken is instelbaar en varieert van 25N tot 120N. Met de GP6 grijpers richt On Robot zich op toepassingen als pick ’n place, computer numerical control (CNC), machine tending, verpakking en palletisering en assemblage.

Elektrische grijpers

In tegenstelling tot traditionele grijpers op basis van luchtdruk, is de GP6 net als de GP2 een elektrische grijper. On Robot stelt dat elektrische grijpers niet alleen minder ruimte in beslag nemen, maar ook minder energie verbruiken en minder complex zijn. De GP6 is compatibel met alle collaboratieve robots van Universal Robots. De vingers van de grijper kunnen op maat worden aangepast om deze geschikt te maken voor het oppakken van specifieke producten en objecten. Het is mogelijk twee GP6 grijpers op één robotarm te plaatsen, zonder dat hiervoor extra bekabeling hoeft worden aangebracht.

De grijpers zijn in staat het zwaartepunt van het object dat zij oppakken te berekenen. Gebruikers hoeven hierdoor uitsluitend het gewicht van het object op te geven bij het programmeren van de robot, waarna de robot de rest van de benodigde waarden kan berekenen. Dit verhoogt volgens On Robot niet alleen de productiviteit van robots die gebruik maken van de grijper, maar ook de veiligheid waarmee deze opereren. Daarnaast meet de grijper continu zijn grip op een opgepakt object en weet hierdoor wanneer het een object onverhoopt verliest of een object in de grijper onbedoeld beweegt.