Onbemande robotaxis in Phoenix

 

Waymo, het onbemande voertuigtechnologie bedrijf van Google-moeder Alphabet, herlanceert zijn volledig zelfrijdende robotaxi-service rond Phoenix opnieuw uit. Huidige abonnees van de ‘Waymo One ride’ service hebben nu toegang tot zelfrijdende robotaxis en over een paar weken zal iedereen die de Waymo-app downloadt dezelfde rechten hebben. Wat is er veranderd? Vanaf nu kunnen ‘instappers’  familie en vrienden meenemen, hoewel het interessant zal zijn om te zien hoe dat met de beperkingen rondom het Corona virus gaat. Google ging heel geheimzinnig met deze technologie om: gebruikers moesten een geheimhoudingsovereenkomst tekenen waarin zij verklaarden niks t vertellen over hun onbemande rij-ervaringen. Het grote publiek moet daarom nog even wachten.

waymo-google robotaxi

"Op korte termijn zal 100% van onze ritten volledig onbemand zijn. We verwachten dat onze nieuwe volledig driverless service erg populair zal zijn, en we zijn onze rijders dankbaar voor hun geduld terwijl we de beschikbaarheid opvoeren om de vraag te bedienen," zei Waymo CEO John Krafcik in een verklaring, "Later dit jaar, nadat we klaar zijn met het aanbrengen van in-vehicle barrières tussen de voorste rij en de achterste passagierscabine voor in-vehicle hygiëne en veiligheid, zullen we ook opnieuw ritjes uitvoeren met een ‘getraind’  algoritme. Deze zal capaciteit zal toevoegen en ons in staat stellen om een groter geografisch gebied te bedienen." Waymo's onbemande voertuigen rijden in een straal van ruim 100 km rondom Phoenix. Maar de volledig onbemande ritten zullen plaatsvinden in een straal van 50 km en vooral in de buitenwijken van Chandler, Tempe en Mesa. Waymo test zijn autonome voertuigen sinds begin 2017 in Phoenix. Begin 2018 zei Waymo dat ze tegen het einde van het jaar een volledig zelfrijdende robotaxi-service zouden lanceren. Waymo heeft ‘waymo one’ gelanceerd in december 2018. Maar elk voertuig was uitgerust met een menselijke veiligheidsbestuurder, en de service was beperkt tot een kleine groep.

Waymo's uitrol van zijn robotaxi service is trager dan verwacht en test in diverse regio’s waaronder Californie. Waymo laat zich niet uit over de verdere toekomst van de experimenten………