Onderhoudsvrije 3D-geprinte grijpers maken verpakkingsmachines effectief

Igus-onderhoudsvrije-3D-print-grijpers_1024-1024x715

Wanneer een adelaar zijn prooi grijpt, dan past deze zijn grip bliksemsnel aan de desbetreffende maat aan. De verpakkingsindustrie kan slechts dromen van deze flexibiliteit. Hun metalen grijpers, die bijvoorbeeld de deksels op potjes crème zetten, zijn doorgaans beperkt tot één maat. Daarom kan het weken duren bij een productwijziging, totdat de juiste grijper is gemaakt. Met robuuste en lichtgewicht kunststof grijpers, gemaakt van igus tribo-filament, wordt dit proces 85 procent goedkoper en 70 procent sneller. De grijpers komen direct uit het 3D-printproces.

Sinds 2015 biedt igus het tribologisch geoptimaliseerde 3D-print-filament voor 3D-printen. Wanneer de CAD-data van een product beschikbaar zijn, is het gemakkelijk dit te produceren in een additief proces - wanneer deze gemaakt is van een zelfsmerend iglidur high-performance kunststof dat is geoptimaliseerd qua slijtage en frictie. Veel bedrijven hebben het filament van igus al gebruikt. Eén van die klanten was Carecos Kosmetik GmbH, die te maken had met een probleem: wanneer een product gewijzigd moest worden, dan moesten er nieuwe grijpers gemaakt worden voor de verpakkingsmachines, die de deksels grijpen en op de verpakkingen schroeven. Voorheen koos de klant voor het tijdrovende bewerken van een aluminium grijper. Een dure uitgave, met kosten tot wel 10.000 euro per onderdeel, met een doorlooptijd van zes weken. Dit is een erg lange wachttijd voor in een industriële sector, zeker in de beginfase van het Industry 4.0 tijdperk waar het steeds belangrijker is om voordelig te kunnen produceren, zelfs bij kleine series. De oplossing: met het tribologisch geoptimaliseerde iglidur I150 filament, heeft de verpakker een extreem stabiel en tegelijkertijd zeer slagvast materiaal gevonden voor 3D-printen, waarmee een grijper kan worden geprint binnen 10 tot 12 uur.

50 keer slijtvaster 

Vanwege de hoge kosten en de lange productietijd van de metalen grijpers, probeerde het bedrijf in eerste instantie de grijpers in 3D te printen met standaard kunststoffen zoals ABS en PLA. Echter, de printprocessen boden geen resultaten naar tevredenheid. Daarom nam Carecos Kosmetik GmbH contact op met igus. Met iglidur I150 beschikt het nu over een smeermiddelvrij en onderhoudsvrij tribo-filament, geoptimaliseerd voor frictie en slijtage. Aangezien bijna elk element van een grijper flexibel is en bij beweging glijdt over oppervlakken, assen en pennen, worden individuele onderdelen constant blootgesteld aan slijtage. Metalen delen moeten vaak worden voorzien van afzonderlijke lagers en in de applicatie worden gesmeerd. Het gebruik van iglidur I150 bij 3D-printen stelde het bedrijf in staat tot wel 85 procent qua kosten en 70 procent qua productietijd te besparen, vergeleken met de voorheen gekozen aluminium oplossingen. Maar dat is nog niet alles. Daarnaast zijn kunststof grijpers zeven maal lichter dan metalen grijpers. igus biedt tevens vijf andere filamenten voor het printen van slijtvaste onderdelen in een breed scala van toepassingsscenario's. Vergeleken met standaard materialen zoals polylactide (PLA), zijn de high-performance kunststoffen van igus tot wel 50 maal slijtvaster en kunnen worden verwerkt op alle standaard 3D-printers.

Dossiers