Pneumatische robotica ontmoet kunstmatige intelligentie

190130_Festo_Bionic_1179_13x18_rgb

Festo presenteert nieuwe bionicaprojecten: BionicSoftHand, BionicSoftArm en BionicFinWave

Of het nu gaat om grijpen, vasthouden of draaien, aanraken, typen of drukken - in het dagelijks leven gebruiken we onze handen voor de meest uiteenlopende taken. In dat opzicht is de menselijke hand, met zijn unieke combinatie van kracht, handvaardigheid en fijne motoriek, een waar mirakel. En wat is mooier dan het uitrusten van robots in collaboratieve werkruimten met een grijper die naar dit natuurlijke model is gemodelleerd? En ook nog eens verschillende taken oplost door te leren met behulp van kunstmatige intelligentie? Festo toont de pneumatische robothand BionicSoftHand op Hannover Messe 2019. In combinatie met de BionicSoftArm, een pneumatische lichtgewicht robot, zijn deze Future Concepts geschikt voor samenwerking tussen mens en robot.

De BionicSoftHand is eerder besproken, in het bericht ‘Wordt automatisering autonoom dankzij kunstmatige intelligentie?’ Daarom nu verder met de BionicSoftArm.

Die BionicSoftArm is een doorontwikkeling van Festo's BionicMotionRobot, waarvan het toepassingsgebied aanzienlijk is uitgebreid. Dit wordt mogelijk gemaakt door het modulaire ontwerp: de arm kan worden gecombineerd met maximaal zeven pneumatische balgsegmenten en roterende aandrijvingen. Dit garandeert maximale flexibiliteit op het gebied van reikwijdte en mobiliteit en maakt het mogelijk om zelfs in de krapste ruimtes rond obstakels te werken. Tegelijkertijd is de bionische arm volledig flexibel en kan hij veilig en direct met mensen samenwerken.

BionicFinWave: Onderwaterrobot met unieke vinaandrijving

De natuur leert ons op indrukwekkende wijze hoe optimale aandrijfsystemen voor bepaalde zwembewegingen eruit moeten zien. Om vooruit te komen, creëren de zeedieren een continue golf met hun vinnen. Voor de BionicFinWave werd het bionics-team geïnspireerd door deze golvende vinbeweging, waardoor de BionicFinWave voorwaarts of achterwaarts kan manoeuvreren door een acryl buizensysteem.

Intelligente interactie van een grote verscheidenheid aan componenten

Alle elementen in de BionicFinWave zijn 3D-geprint, waardoor de complexe geometrieën mogelijk zijn. Met hun holtes fungeren ze als drijvers. Tegelijkertijd is de gehele regel- en besturingstechniek waterdicht, veilig geïnstalleerd en gesynchroniseerd in een zeer krappe ruimte.

Nieuwe impulsen en benaderingen voor de procesindustrie

Met de bionische technologiedragers geeft het Bionic Learning Network opnieuw een impuls voor toekomstig werk met autonome robots en nieuwe aandrijflijntechnologieën. Het is bijvoorbeeld denkbaar om de BionicFinWave verder te ontwikkelen voor taken zoals inspecties, meetreeksen of gegevensverzamelingen - bijvoorbeeld voor water- en afvalwatertechnologie of andere gebieden van de procesindustrie.

190130_Festo_Bionic_1395_13x18_rgb