Rennende Cheetah robot springt autonoom over objecten heen

mit-cheetah

De Cheetah robot van de Amerikaanse universiteit MIT kan autonoom over objecten heen springen. Dit terwijl de robot met een snelheid van 8,64 kilometer per uur over een loopband rent.

De prestaties van de robot worden getoond in een video die door de wetenschappers is vrijgegeven. De robot rent op een loopband, waarna onderzoekers allerlei objecten op de loopband gooien. Het gaat om objecten variërend van zo’n 27 tot 40 centimeter hoog. De robot detecteert deze objecten met behulp van een lasersysteem, waarmee de afstand tot objecten wordt berekend.

Stappen aanpassen

Op basis van deze data past Cheetah de grootte van zijn stappen aan, om zo op exact de juiste positie voor het object te komen om een goede sprong mogelijk te maken. Vervolgens berekent de robot de kracht waarmee hij zijn poten moet afzetten om over het object heen te kunnen springen. De Cheetah kan hierdoor zonder problemen en geheel autonoom over de obstakels heen springen.

In de test rent de robot met een snelheid van 8,64 kilometer per uur over een loopband. Dit is overigens bij lange na niet de topsnelheid van de robot. De Cheetah heeft een topsnelheid van maar liefst 47,15 kilometer per uur, waarmee de robot tijdens zijn introductie de snelste robot ter wereld was. Inmiddels heeft de Cheetah deze titel moeten afstaan aan andere robots, die nog sneller zijn.