Robot die emoties kan uiten wint afstudeerprijs 2014 van Avans Hogeschool

tusi-max

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die 2 vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij ontwikkelde een robot die in staat is emoties te uiten, die in 80% door proefpersonen werden herkend. De Reijer wint met zijn scriptie de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.

De student heeft Tuŝi ontwikkeld, een kleine robot die kan voelen van een gebruiker doet en zijn eigen emoties voelbaar kan maken. Tuŝi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos.

Techniek, emotie en gevoel aan elkaar koppelen

“Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze”, legt Mark de Reijer uit.

“Het is net een blopje”, zegt Mark. “Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin.”

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. Er waren 5 projecten genomineerd. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro.

Tuŝi from Mark de Reijer on Vimeo.

Lees ook
Dex-Net 2.0 laat robots zonder training onbekende objecten oppakken

Dex-Net 2.0 laat robots zonder training onbekende objecten oppakken

Robots hebben doorgaans flink wat training nodig voordat zij nieuwe objecten succesvol kunnen oppakken. De Amerikaanse universiteit UC Berkeley en Siemens zijn er echter in geslaagd een nieuw systeem te ontwikkeling waarmee robots voor hen onbekende objecten zonder training direct kunnen oppakken. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in een...

Nieuw fieldlab gaat tekort aan robotprogrammeurs aanpakken

Nieuw fieldlab gaat tekort aan robotprogrammeurs aanpakken

Het Smart Industry Fieldlab Industrial Robotics is onlangs geopend door staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit fieldlab heeft als doel het tekort aan robotprogrammeurs aan te pakken. In Nederland is een groot tekort aan goed opgeleide softwareprogrammeurs. Ook robotbouwers en -gebruikers ondervinden hiervan hinder....

Robot prinses Estelle test navigatiesystemen

Robot prinses Estelle test navigatiesystemen

Onlangs zette Techbedrijf HERE een robot, die luistert naar de naam Estelle, letterlijk op de bestuurdersstoel. Niet om een voertuig te besturen, maar om onverstoorbaar de navigatiesystemen te testen die het bedrijf aan een groot aantal automobielproducenten levert. HERE is wereldwijd de belangrijkste aanbieder van locatie-data en -diensten, dat wil...