Robot die emoties kan uiten wint afstudeerprijs 2014 van Avans Hogeschool

tusi-max

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die 2 vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij ontwikkelde een robot die in staat is emoties te uiten, die in 80% door proefpersonen werden herkend. De Reijer wint met zijn scriptie de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.

De student heeft Tuŝi ontwikkeld, een kleine robot die kan voelen van een gebruiker doet en zijn eigen emoties voelbaar kan maken. Tuŝi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos.

Techniek, emotie en gevoel aan elkaar koppelen

“Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze”, legt Mark de Reijer uit.

“Het is net een blopje”, zegt Mark. “Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin.”

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. Er waren 5 projecten genomineerd. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro.

Tuŝi from Mark de Reijer on Vimeo.

Lees ook
Mobile Industrial Robots lanceert mobiele robot MiR200

Mobile Industrial Robots lanceert mobiele robot MiR200

Mobile Industrial Robots (MiR) heeft op Automate 2017 de MiR200 gelanceerd. De MiR200 is een robot die werknemers in magazijnen en distributiecentra ondersteunt door materialen en goederen voor hen te vervoeren. De MiR200 is de opvolger van de MiR100, die al langer door MiR wordt geleverd. De MiR200 verdubbelt de capaciteit van de MiR100 tot 200kg...

RightPick robot kan individuele goederen verzamelen in magazijnen

RightPick robot kan individuele goederen verzamelen in magazijnen

Magazijnen en distributiecentra staan door de explosieve groei van e-commerce en de teruglopende hoeveelheid werknemers op de werkvloer in toenemende mate onder druk orders sneller en efficiënter te verwerken. RightHand Robotics speelt hierop in met RightPick, een oplossing die geautomatiseerd specifieke goederen kan verzamelen in een magazijn of distributiecentrum....

6 River Systems lanceert autonome robot voor magazijnen en distributiecentra

6 River Systems lanceert autonome robot voor magazijnen en distributiecentra

6 River Systems (6RS) lanceert het Collaborative Fulfillment System (CFS). Het vlaggenschip van CFS is een robot genaamd Chuck, die geheel autonoom kan navigeren in magazijnen en distributiecentra om werknemers te ondersteunen bij het uitvoeren van hun werk. 6RS benadrukt dat het CFS niet is bedoeld om werknemers te vervangen, maar juist om hen te...