Robot die emoties kan uiten wint afstudeerprijs 2014 van Avans Hogeschool

tusi-max

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die 2 vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij ontwikkelde een robot die in staat is emoties te uiten, die in 80% door proefpersonen werden herkend. De Reijer wint met zijn scriptie de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.

De student heeft Tuŝi ontwikkeld, een kleine robot die kan voelen van een gebruiker doet en zijn eigen emoties voelbaar kan maken. Tuŝi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos.

Techniek, emotie en gevoel aan elkaar koppelen

“Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze”, legt Mark de Reijer uit.

“Het is net een blopje”, zegt Mark. “Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin.”

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. Er waren 5 projecten genomineerd. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro.

Tuŝi from Mark de Reijer on Vimeo.

Lees ook
VRC Almelo produceert rolcontainers met volautomatische productiestraat

VRC Almelo produceert rolcontainers met volautomatische productiestraat

Vier jaar geleden is VRC uit Almelo vanaf nul begonnen met de productie van rolcontainers. De kennis was er, de markt was bekend vanuit een eerder familiebedrijf en er kon gebruik gemaakt worden van de reeds bestaande contacten. Door op een slimme manier te produceren en daardoor te kunnen concurreren met zowel China als andere lagelonenlanden wist...

Technologie maakt het mogelijk robots met hersensignalen aan te sturen

Technologie maakt het mogelijk robots met hersensignalen aan te sturen

Een nieuwe technologie maakt het mogelijk robots met behulp van hersensignalen aan te sturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een systeem dat EEG-signalen opvangt. Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en maakt het mogelijk de acties van een robot te corrigeren met behulp van hersensignalen....

SigmaControl geeft live demo van 3-assige Delta robot op Empack

SigmaControl geeft live demo van 3-assige Delta robot op Empack

SigmaControl laat op de Empack in ’s Hertogenbosch op 5 en 6 april een “livedemo” zien van een interessante robot. Het gaat om een 3-assige delta robot. Dit is een pick & place robot die uitsluitend wordt aangestuurd met componenten uit de S-Dias serie van SIGMATEK, waaronder een supercompacte servo versterker. Voor de 3-assige Delta robot wordt...