Robot Vision oplossingen zonder programmeerkosten configureren

De robotica is de snelst groeiende technologie in de industriële productie. Het kan echter ingewikkeld en tijdrovend zijn een Robot Vision toepassing in gebruik te nemen. IDS Imaging Development Systems GmbH biedt een configureerbare all-in-one oplossing die volledig zonder extra programmering kan.

 

Robots worden er steeds beter in hun omgeving adaptief te detecteren en er passend op te reageren. Eerste vereiste daarvoor zijn precieze 3D-informatie en hierop afgestemde krachtige algoritmen. Welk potentieel er in Robot-Vision zit, laat IDS tijdens aan de hand van het voorbeeld van Ensenso 3D-camera’s. Ze maken gebruik van twee areascancamera’s die werken volgens het principe van stereovisie. In combinatie met een krachtige patroonprojector krijgen ze ook van werkstukken met moeilijke oppervlakken robuuste 3D-informatie. Sinds kort is de Ensenso X-serie ook verkrijgbaar met 5 MP IMX264 CMOS-sensoren van Sony. Vergeleken met de 1,3 MP varianten zorgen ze voor een groter gezichtsveld, meer beelddetails en een verminderde beeldruis. Gebruikers kunnen daardoor bijvoorbeeld de afstand tussen object en camera verkleinen. Om een Europallet met een volume van 120 x 80 x 100 cm volledig te detecteren is in plaats van een afstand van 1,5 m een afstand van nog maar 1,25 m nodig. De Z-nauwkeurigheid verbetert daarbij van 0,43 mm naar 0,2 mm. Gebruikers kunnen ook bij de nieuwe Ensenso X-modellen kiezen tussen de compacte GigE uEye CP-camera’s en de robuuste GigE uEye FA-camera’s met beschermingsklasse IP 65/67.

Met het toenemend gebruik van robottechniek in de productie en fabricage worden niet alleen de eisen die aan hardwarecomponenten en datakwaliteit worden gesteld steeds hoger, maar richt de aandacht zich ook steeds meer op de samenwerking tussen mens en machine. Factoren als eenvoudige configuratie en bediening en de eigen veiligheid worden steeds belangrijker. IDS verkoopt voortaan exclusief MIKADO ARC, een robotbesturing met eigen padplanning en botsingscontrole van isys vision, die inspeelt op deze eisen. Hierbij wordt een Ensenso 3D-camera met een flexibel te configureren, adaptieve robotbesturing gecombineerd tot een complete oplossing. Systeemintegratoren of gebruikers hoeven voor de ingebruikneming en configuratie derhalve geen beeldverwerkingsexperts meer te zijn, want moeizaam programmeren wordt hiermee overbodig. Tegelijkertijd kunnen zij de robot in één oogopslag bewaken, hetzij direct bij de werkcel of op afstand via een computer in de controlekamer. It’s so easy!