Robotarm kan Duchenne-patiënten ondersteunen bij dagelijkse activiteiten

Duchenne-patiënten kunnen op termijn waarschijnlijk worden ondersteund met behulp van een robotarm. De arm helpt patiënten bij hun dagelijkse bezigheden.

De robotarm heet A-Gear en wordt ontwikkeld door onderzoekers van MIRA, het onderzoekscentrum voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de UT, in samenwerking met onderzoekers van het VUmc, TU Delft en het Radboudumc. De afgelopen vier jaar hebben zij een prototype van de robotarm ontwikkeld.

Duchenne spierdystrofie

Eén op de 5.000 jongens wordt geboren met de aandoening Duchenne spierdystrofie. De spieren van patiënten worden steeds zwakker, waardoor zij uiteindelijk hun armen niet meer kunnen gebruiken.

robotarm-duchenne-UT

De onderzoekers hebben een robotarm ontwikkeld die Duchenne-patiënten ondersteunt bij hun dagelijkse activiteiten. Het hulpmiddel kan onopvallend onder de kleding worden gedragen en is lichaamsgebonden. In totaal zijn twee ‘armondersteuners’ ontwikkeld: een passieve arm die wordt aangestuurd op eigen kracht zonder motoren en een actieve die wordt aangestuurd door motoren, die op hun beurt weer door de gebruiker worden aangestuurd. De actieve variant werkt op basis van elektrische spiersignalen, waardoor een minimale spierkracht vanuit de arm nodig is. De robotarm kan hierdoor zo natuurlijk mogelijke bewegingen creëren.

In de praktijk

De onderzoekers hebben de armfunctionaliteit van patiënten met Duchenne met en zonder ondersteuning van de A-Gear vergeleken. “Enkele deelnemers, die hun armen al drie tot vijf jaar niet meer zelfstandig konden bewegen, slaagden er nu in om de proeftaken te voltooien”, zegt MIRA-onderzoeker Joan Lobo-Prat tegenover UT Nieuws. “Door het gebruik van het prototype namen hun bewegingsvrijheid en de functionaliteit van hun arm toe. Daarnaast kostte het maken van bewegingen minder energie.”

Het A-Gear project is een initiatief van de Stichting Flextension, dat onderdeel is van het Duchenne Parent Project. Stichting Flextension is in 2007 opgezet en heeft als doel hulpmiddelen te ontwikkelen die de kwaliteit van mensen met Duchenne verbeteren. Onder andere het Prinses Beatrix Spierfonds, het Johanna Kinderfonds en het Kinderrevalidatiefonds Adriaanstichting, alsmede Spieren voor Spieren, STW, UPPMD, Focal Meditech, Intespring, OIM Orthopedie en Ambroise hebben bijgedragen aan het project.