Schunk toont handzame grijper voor cobots op TechniShow 2018

JL 1 Umgebung

De Co-Act JL1 grijper van SCHUNK is een collaborative grijper die direct samenwerkt en communiceert met de mens. De handzame krachtpatser, waarvoor de ambassadeur van SCHUNK Jens Lehmann persoonlijk aan de basis stond, ontpopte zich op diverse beurzen tot een grote trekpleister.

De Co-Act JL1 grijper van SCHUNK is een collaborative grijper die direct samenwerkt en communiceert met de mens. Zijn belangrijkste kenmerken zijn een meegevende buitenkant met afgeronde hoeken, een geïntegreerde bescherming tegen het verlies van werkstukken en een led-paneel waarmee de grijper met de operator communiceert. Al in de basisstand voldoet de Co-act JL1 grijper aan de belangrijke eisen die aan een veilige samenwerking tussen mens en robot worden gesteld: hij verliest het vastgegrepen object nooit, hij herkent altijd het contact met de mens en hij brengt tijdens het grijpen nooit letsel toe. De veilige aandrijving biedt een grijpkracht over een breed gebied en staat bovendien garant voor de functionele veiligheid. Als het proces in een noodsituatie wordt gestopt, wordt het vastgegrepen deel niet losgelaten. Met de omgevingssensoren houdt de grijper bovendien de omgeving continu in de gaten, waarbij alle gegevens door de geïntegreerde software worden verwerkt. Raakt de grijper de mens onbedoeld aan, dan wordt de grijperkracht automatisch begrensd. Met speciaal ontwikkelde grijpstrategieën en krachtmeetklauwen in de vingers reageert de cobotgrijper in realtime op situaties waarin het werkstuk of mogelijk een menselijke hand wordt gegrepen.

Aan de basis staat de veiligheidsrichtlijn voor industriële robots DIN EN ISO 10218. Er wordt ook al voldaan aan toekomstige veiligheidseisen zoals vastgelegd in de norm DIN EN ISO 20218 (Veiligheidseisen aan industriële robots).

Grijper wordt communicatiemiddel

SCHUNK maakt de grijper bovendien tot een communicatiemiddel tussen besturing en operator. De led-verlichting geeft met een bepaald kleursysteem aan of de installatie gereed is of dat het juiste werkstuk is vastgeklemd. Maar de plannen reiken nog verder: in de toekomst moeten Co-act grijpers een complexe samenwerking tussen verschillende sensoren en veiligheidsmechanismen mogelijk maken. Hiertoe behoren krachtmeetklauwen en een visuele bewaking, net als de bekleding van tactiele en capacitieve sensoren of een regeling van de kracht op basis van stroom. Net als bij de mens, die meestal meerdere zintuigen gebruikt om een situatie te beoordelen, zullen Co-act grijpers informatie uit meerdere sensorbronnen bundelen en daaruit een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de realiteit afleiden. Via OPC UA interfaces zullen ze bovendien in staat zijn om met de robots en de bovenliggende besturingen te communiceren.

De Co-act JL1 grijper is te zien op de TechniShow 2018 (Hal 10,Stand B048)