Sensortechnologie verbetert productiviteit en processen

SENSORS-001

SMC ziet de kennis die wordt verzameld met sensortechnologie als de sleutel tot meer productiviteit en efficiëntere automatiseringsprocessen. Moderne machinetechnologie vereist sensoren om data op te halen, zodat beslissingen worden genomen op basis van feiten en bewijs.

Fabrikanten vertrouwen steeds meer op sensortechnologie nu elektronisch onderhoud de norm zal worden. De wereldwijde sensorenmarkt wordt tegen 2022 door Allied Market Research geschat op 241 miljard dollar.

“Naarmate de druk op fabrikanten om concurrerend te blijven groeit en technologische vernieuwingen toenemen, wordt ook de behoefte aan sensoren voor het ophalen van gegevens groter”, zegt Jeroen Slot, Senior Application Engineer bij SMC Nederland. “Met een gevarieerde reeks oplossingen speelt SMC een toonaangevende rol in sensortechnologie. Zo realiseren onze klanten niet alleen hun productiedoelstellingen, maar voldoen ze ook aan hun milieuprestaties. SMC ondersteunt daarbij door het persluchtverbruik te monitoren om eventuele energieverspilling aan het licht te brengen. Je kunt stellen dat wat gemeten wordt, ook gemanaged kan worden.”

Sensoren bewijzen hun echte waarde als bij de ontwikkeling goed is nagedacht over het gebruik. Daarom zijn de sensoren van SMC eenvoudig in te stellen, te gebruiken en te begrijpen. Zo worden op het scherm drie parameters met rode en groene waarden weergegeven om in een oogopslag de acceptabele marge en andere gegevens te bekijken. “De beste beslissingen worden genomen als gegevens duidelijk zichtbaar zijn en als er kleuren worden gebruikt. Daardoor kan de gebruiker nauwkeurig en snel reageren”, aldus Slot.

De sensoren van SMC zijn met slechts drie klikken in enkele seconden ingesteld, waardoor het niet nodig is om machines tot stilstand te brengen. Daarnaast beschikken SMC sensoren over geavanceerde programmering voor complexere toepassingen. Dankzij IO-Link communicatie zorgt de geïntegreerde diagnosefunctie dat de beschikbaarheid en vervanging van sensoren beter kan worden gepland. Het tijdrovende parametreren bij vervanging behoort tot het verleden, omdat de noodzakelijke gegevens in het systeem automatisch worden overgedragen.

Dossiers