Stap dichter bij zelfbewuste robot

columbia

We zijn weer wat verder in de queeste naar de zelfbewuste robot. Bij de meeste robots ontstaat en verandert gedurende hun levensduur het zelfbeeld via simulators en modellen, alsook door arbeidsintensieve en tijdrovende testen. Robots hebben echter nog niet geleerd om zich te simuleren zoals wij mensen dat doen. Onderzoekers van het Colombia Engineering-instituut hebben nu een robot gemaakt die vanaf begin af aan al leert wat hij is. Zonder enige voorkennis van natuurkunde of geometrie.

Aanvankelijk weet de robot niet of hij een spin, een slang of een arm is. Hij heeft geen idee wat zijn vorm is. Na een kort gesprekje en een dagje hard rekenen, creëert de robot een zelfsimulatie en benut deze vervolgens om nieuwe omstandigheden te overwegen. Hij gaat nieuwe taken aan en vindt en herstelt eventuele schade aan zijn eigen lijf.

Professor Hod Lipson, ook directeur van de Creative Machines lab waar het onderzoek is uitgevoerd, stond aan het roer van dit onderzoek. Voor de studie werd gebruikgemaakt van een gearticuleerde robotarm met vier graden van vrijheid. Eerst bewoog de robot willekeurig en verzamelde hij circa duizend routes, elk bestaande uit honderd punten. Vervolgens maakt de machine gebruik van deep learning, een moderne machine-learning-techniek voor het creëren van een zelfmodel. De eerste zelfmodellen waren vrij onnauwkeurig en de robot zelf had geen idee wat hij was. Maar binnen 35 uur aan training kwam het zelfmodel bijna overeen met de fysieke robot.

Het zelfmodel voerde een pick & place-taak uit in een gesloten loop-systeem, zodat de robot zijn oorspronkelijke positie tussen elke stap langs de route opnieuw kon kalibreren. Geheel op basis van het interne zelfmodel. Met de gesloten loop-besturing kon de machine objecten vanaf de grond oppakken en vervolgens weer neerleggen in een bak. Met een successcore van maar liefst 100 procent. De robot kon zelfs in een open-loop-systeem zonder enige externe feedback de pick & place-handeling afronden, nu met een slagingspercentage van 44 procent.

Lipson gelooft dat robotica en kunstmatige intelligentie een verse blik kunnen bieden op de eeuwenoude puzzel van het bewustzijn. Door robots kunnen we de nog steeds onduidelijke ideeën hierover vertalen naar concrete algoritmes en mechanismes. De onderzoekers willen nu ontdekken of robots, naast hun eigen lichamen, ook hun eigen gedachten kunnen modelleren. Ofwel, kan een robot eigenlijk nadenken over denken?

Lees ook
Machines leren nieuwsgierig te zijn

Machines leren nieuwsgierig te zijn

In een project gefinancierd door het Oostenrijkse Wetenschapsfonds FWF heeft een onderzoeksgroep in Wenen robots ontwikkeld die onbekende objecten in hun omgeving waarnemen en ze vervolgens vergelijken met beelden van het internet om ze te identificeren. Machines worden erkend voor hun betrouwbaarheid in het doen van precies waar ze voor gebouwd zijn....

91,1% van de Industrial Control Systems staat mogelijk bloot aan cyberaanvallen

91,1% van de Industrial Control Systems staat mogelijk bloot aan cyberaanvallen

Om de kans op een cyberaanval te minimaliseren, worden Industrial Control Systems (ICS) verondersteld te worden uitgevoerd in een fysiek geïsoleerde omgeving. Dit is echter niet altijd het geval. In het verslag over het ICS-dreigingslandschap onthulden deskundigen van Kaspersky Lab dat 13.698 ICS hosts blootgesteld waren aan internet. Deze ICS hosts...

Dyson investeert 6 miljoen euro in roboticalab

Dyson investeert 6 miljoen euro in roboticalab

De stofzuigerfabrikant Dyson investeert ruim 6 miljoen euro in een roboticalaboratorium bij het Imperial College in het Engelse Londen. Het lab gaat zich richten op vision-systemen die de gevoeligheid van robots voor hun omgeving moet vergroten. De ontwikkelingen van het nieuwe roboticalab moeten robots beter in staat stellen hun omgeving te begrijpen...