Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

minor

Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist, en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 30 januari 2019 te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

De demodag is het jaarlijks terugkerende hoogtepunt van de minor Robotica, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit jaar werken acht verschillende teams aan een robot. De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een museum. In veel gevallen moeten de robots dan ook een concreet probleem oplossen. Tijdens de demodag op 30 januari presenteren de teams de resultaten van hun inspanningen. De markt laat inmiddels zien veel behoefte te hebben aan gekwalificeerd personeel. Aanbod van drones is er al volop te vinden. Bijvoorbeeld de Dji inspire drone bij Droneland.nl.

Dit zijn de robots die tijdens de demodag van 30 januari 2019 te bewonderen zijn:

Onkruid wieden

 • Team: Bolts ’n Bears
 • Opdrachtgever: Odd.Bot

De Weed Whacker is een lichte onkruidwiedrobot die zelf onkruid kan detecteren en verwijderen. Hierdoor hoeft er niet meer met zware machines gewerkt te worden die moeilijk bij het onkruid kunnen komen, en kan mogelijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen teruggedrongen worden. Het team studenten werkt voor de ontwikkeling van deze robot samen met de startup Odd.bot.

Naar de diepzee

 • Team: LOBSTER
 • Opdrachtgever: Allseas

De diepzee is een van de meest fascinerende omgevingen op aarde. Het is echter zeer complex en duur om de diepzee te bereiken voor bijvoorbeeld onderzoek of inspectie. Team LOBSTER ontwikkelt een relatief kleine en autonome robot die snel de diepzee kan bereiken, foto’s kan nemen en/of metingen kan doen, en weer terug naar het zeeoppervlak kan gaan.

Blauwalg verwijderen

In de zomer worden de Nederlandse wateren geteisterd door een ongewenste gast, de blauwalg. Dit giftige micro-organisme maakt activiteiten in en op het water lastig of onmogelijk. In opdracht van Deltares ontwikkelt team Blooming Robotics een autonoom vaartuig dat algen van het wateroppervlak verwijdert en afvoert.

Onderhoud vliegtuigmotoren

 • Team: nFocus
 • Opdrachtgever: KLM Engine Services

Het onderhoud van vliegtuigmotoren is een zeer tijdsintensieve opgave, die per onderhoudsbeurt kan oplopen tot zo’n 80 uur. Team nFocus werkt aan een robot die autonoom de eerste inspectie van een vliegtuigmotor kan uitvoeren. Zij kijken hierbij niet alleen naar de technische aspecten, maar ook naar hoe de robot in het totale inspectie- en onderhoudsproces geïntegreerd kan worden.

Kaas rijpen

 • Team: Easy Cheesy
 • Opdrachtgever: Lely

Team Easy Cheesy werkt aan een volledig autonome kaasrijp-robot. Deze robot kan door een kaasrijp magazijn rijden en behandelt het gehele rijpproces van ruim 3.500 kazen van zo'n 16 kg. Hiervoor dient de robot de kazen geregeld te keren zodat deze niet uitzakken. Ook worden de kazen gecoat met een speciale schimmeldodende coating zodat de kaas goed blijft.

Autonoom baggeren

 • Team: Indepth Dredging
 • Opdrachtgever: Boskalis

Voor het uitbaggeren van havens en waterwegen worden grote schepen gebruikt die de hele wereld afreizen om daar te werk te gaan. Hiervoor worden veel fossiele brandstoffen en mankracht gebruikt. De robot van team Indepth Dredging, Amphi, moet dit proces autonoom, duurzaam en schaalbaar maken. De onderwater robot rijdt met zijn rollers over de bodem om slib op te zuigen en naar een centrale pomp te vervoeren.

Draagbare drone show

 • Team: bHive
 • Klant: MAVlab TU Delft

Er zijn regelmatig drone demonstraties om mensen enthousiast te maken voor de techniek en de vele mogelijkheden. bHive heeft een drone show ontwikkeld die makkelijk vervoerd wordt in een kist en overal (binnen) opgevoerd kan worden. De drones vliegen zelf op uit de kist en keren na afloop van de show zelf weer terug.

Coffee Corner robot

 • Team: Dorst Robotics
 • Opdrachtgever: Science Centre Delft

De huidige coffee corner in het Delftse Science Centre bestaat uit een koffiezetapparaat en een koelkast. Het Science Centre wil van deze coffee corner graag een interactieve omgeving maken, die beter aansluit bij de expositieruimte. Team Dorst Robotics wil dit proces automatiseren met een modulair systeem en een robotarm.

Dossiers