Universiteiten helpen NASA bij het ontwikkelen van ruimterobot

NASA wil in de toekomst humanoïde robots gaan meesturen op ruimtereizen naar Mars. De robots kunnen de astronauten ondersteunen bij het uitvoeren van taken en sommige taken zelfs in zijn geheel overnemen. NASA heeft hiervoor al een robot ontwikkeld: de R5. Om deze robot verder te laten ontwikkelen stelt de ruimteorganisatie een R5 robot beschikbaar aan de Amerikaanse universiteiten MIT en Northeastern University.

De ruimteorganisatie verwacht dat robots een belangrijke rol gaan spelen in toekomstige ruimtereizen. In sommige gevallen zullen robots zelfstandig naar een planeet afreizen om hier werk te verrichten voordat menselijke astronauten arriveren. In andere gevallen gaan de robots astronauten actief ondersteunen door in de ruimte met hen samen te werken. De R5 is oorspronkelijk ontwikkeld om ingezet te worden na rampen. Uiteindelijk moet de robot echter ook de ruimte in worden gestuurd.

‘Mens-robot samenwerking is cruciaal’

“Ontwikkelingen in robotica, waaronder mens-robot samenwerking, zijn cruciaal voor ontwikkeling van de functionaliteiten die nodig zijn voor onze reis naar Mars”, zegt Steve Jurczyk, een beheerder van het Space Technology Mission Dictorate (STMD) van het NASA hoofdkantoor in het Amerikaanse Washington. “We zijn dan ook verheugd dat deze aan universiteiten verbonden onderzoeksgroepen NASA gaan helpen met deze volgende grote stap in de ontwikkelen van robotica technologie.”

Beide universiteiten richten zich op andere onderwerpen:

  • Het MIT richt zich op ‘robuuste autonomie voor extreme ruimteomgevingen’. Dit onderzoek staat onder leiding van hoofdonderzoeker Russ Tedrake.
  • De Northeastern University richt zich op de ‘Accessible Testing on Humanoid-Robot-R5 and Evaluation of NASA Administered’ (ATHENA) wedstrijd voor ruimterobots. Dit project staat onder leiding van hoofdonderzoeker Taskin Padir.

250.000 dollar per jaar

Beide universiteitsgroepen hebben eerder deelgenomen aan de Robotics Challenge van de Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) en zijn op basis hiervan geselecteerd. De universiteiten krijgen beide twee jaar lang tot 250.000 dollar per jaar beschikbaar gesteld voor hun projecten. Daarnaast kunnen zij rekenen op technische ondersteuning van NASA, zowel op locatie als via internet. Het project wordt gefinancierd vanuit het Game Changing Development Program, dat onderdeel is van het STMD. Dit programma heeft als doel innovatieve technologieën die de potentie hebben de wijze waarop NASA de ruimte verkend te veranderen zo snel mogelijk volwassen te maken.

De hoofdonderzoekers van de universiteiten, Russ Tedrake en Taskin Padir, zijn daarnaast partners in NASA’s aankomende Space Robotics Challenge. In deze wedstrijd gaan de twee R5 robots die NASA aan de universiteiten beschikbaar stelt een belangrijke rol spelen. De wedstrijd is verdeeld in twee competities: een virtuele competitie waar gebruik wordt gemaakt van robotsimulatie en een fysieke competitie met behulp van de twee geüpgradet R5 robots. De wedstrijd moet uiteindelijk leiden tot de creatie van betere software voor het gebruik van humanoïde robots in ruimtemissies en moeten de robots meer autonomie geven.

Dossiers
Lees ook
Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Gevoelige MIT-robot speelt Jenga

Onderzoekers van MIT hebben een robot gemaakt die bedreven is in  het spelletje Jenga, waarbij je blokjes uit een toren moet trekken zonder deze te laten omvallen. Menselijke spelers waren al kansloos tegen kunstmatige intelligentie bij abstracte spellen als schaken en Go; nu komen behendigheidsspellen in zicht. De robot bevat een zelflerend algoritme dat...

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Gerobotiseerd tafelvoetbalspel

Bosch Rexroth en Fraunhofer Academy toonden onlangs op de Hannover Messe een gerobotiseerde versie van het tafelvoetbalspel. Bosch Rexroth ontwikkelde een intelligente robot-tafelvoetballer; Fraunhofer heeft het spel omgebouwd tot een IT-beveiligingstrainer. Bosch Rexroth toonde de robottafelvoetballer KI-cker, die de vier armen aan de ene zijde van...

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers laten robot zelfstandig leren onbekende objecten op te pakken

Onderzoekers werken aan een systeem dat robots in staat moet stellen geheel zelfstandig te leren hoe zij onbekende objecten moeten oppakken. Hierbij wijst de mens simpelweg een object aan, waarna de robot dit object bestudeert en bepaalt hoe deze kan worden opgepakt. Het systeem wordt ontwikkeld door onderzoekers van het Cluster of Excellence Cognitive...