VDL Systems neemt tweede lasrobot in gebruikt

VDL Systems heeft een tweede lasrobot in gebruik genomen. Het gaat om de MA2010 lasrobot van Yaskawa met een groot werkbereik van 2010 mm. De lasrobot is gemonteerd op een 7.150 mm lange servo-gestuurde track, waardoor twee werkstations bereikt kunnen worden. De Yasakawa robotlascel is tweede helft februari bij VDL Systems in bedrijf genomen voor de seriematige productie.

Er zijn twee HSB-1000 manipulatoren met tegenlager, welke als twee individuele stations gebruikt kunnen worden. De afstand tussen de aandrijfzijde en tegenlager is 3.200 mm waardoor deze grote containers zonder onderbreking kunnen worden afgelast. Doordat het tegenlager verplaatst kan worden kan de robot nog grotere samenstellingen aflassen. De lasrobot is hierdoor universeel inzetbaar voor producten van elke omvang.

Constante kwaliteit is noodzakelijk

Ing. Michèl van der Staak, bedrijfsleider van VDL Systems: “Speciaal voor het aflassen van een speciaal door ons ontworpen RVS container met een afmeting van 2.400 x 1.200 x 1400 mm, hebben we in deze - inmiddels tweede - lasrobotcel geïnvesteerd. Omdat bij handlassen vaak variatie zit in het laswerk, wat zich uit in maatafwijkingen van de constructie, is het belangrijk dat alle lassen van dit omvangrijke product steeds van dezelfde kwaliteit zijn om een constante maatvoering te krijgen. Dat krijg je alleen met een lasrobot”.

Als lastechniek is gekozen voor de Fronius CMT stroombron, welke geschikt is voor het lassen van vooral dun RVS, staal en aluminium. Een zogenaamde WeldCom interface zorgt ervoor dat de stroombron rechtstreeks via de teachbox van de robotcontroller ingesteld kan worden. Om de vervuiling van de lastoorts te minimaliseren is de installatie voorzien van een toortsreiniger met draadknip-unit. Het reinigingsproces wordt geheel automatisch uitgevoerd. Afwijkingen van de toorts kunnen gecontroleerd worden door een zogenoemde Qset welke het programma, indien nodig, kan corrigeren.

vdl-systems-yaskawa-MA2010

Offline programmeertechniek

Om de inbedrijfstelling van de lasrobot bij VDL Systems te versnellen is gebruik gemaakt van offline programmeertechniek. Dit gaf de mogelijkheid de lasprogramma’s alvast in de opbouwfase van de robot te bouwen, zodat deze direct na de in bedrijfstelling van de robot ingelezen konden worden. De gehele Yaskawa-installatie is voorafgaande aan de levering, geheel opgebouwd en bedrijfsklaar gemaakt door ProduLAS in Oosterhout, de vaste partner van Yaskawa.

Van de Staak: “Wat voor ons erg belangrijk is, is dat de robot een constante kwaliteit laswerk levert, waardoor de juiste maatvoering ook constant blijft. Ten slotte moeten alle montagedelen feilloos in elkaar passen, zowel bij het eerste product, alsook bij het laatste. Daarnaast is het een voordeel dat de robot continu inzetbaar is, waardoor er steeds voldoende lascapaciteit ter beschikking is. Bovendien heeft de lasrobot ten opzichte van handlassen een hogere productiesnelheid, waardoor de door ons gedane investering voor deze robotcel zeker verantwoord is.”