Veelzijdige SMC grijperoplossingen voor iedere pick & place toepassing

SMC MHF2

Optimale handling betekent voor SMC een oplossing die efficiënt, snel en betrouwbaar is. Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten van SMC bij de technische ontwikkeling van grijpersystemen. SMC heeft inmiddels ruim dertig jaar ervaring met het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van grijperapplicaties. In Europa zijn vorig jaar meer dan 64.000 standaard grijpers verkocht.

Het assortiment – pneumatisch, elektrisch of magnetisch – is veelzijdig en geschikt voor vrijwel iedere pick & place toepassing. SMC levert miniatuur grijpers of varianten met een lange slag. Met twee, drie of vier vingers die zich parallel of hoekvormig openen. Of pneumatische grijpers met een grote opening voor de verwerking van verschillende onderdelen, hoekvormige modellen met ingebouwde snelheidsregeling, varianten met draaigreep voor betrouwbare ondersteuning, hygiënische uitvoeringen met een beschermende balg of een parallel model met draaifunctie, geïntegreerd in één compacte module.

Modelkeuze

De keuze van de juiste grijper hangt af van de toepassing en het aantal en de soort vingers die noodzakelijk zijn.

Pneumatische grijpers zijn in het algemeen krachtiger, sneller en hebben korte cycli. Elektrische grijpers bieden meer bewegingscontrole voor positie, kracht en snelheid. De keuze wordt daarom bepaald door de toepassingseisen en de gewenste functionaliteit. Daarnaast is de vorm van de werkstukken een beslissende factor. SMC levert drie basistypen grijpers:

  • Tweepunts parallelle grijpers voor vlakke en parallelle oppervlakten
  • Tweepunts hoekgrijpers voor bolle en holle oppervlakten
  • Driepunts concentrische grijpers voor cilindrische- en sferische oppervlakten.

Ontwerp

Het ontwerp van de vingers is een belangrijke stap in het selectieproces. De manier waarop het werkstuk wordt gehanteerd, heeft invloed op de operationele prestaties. Hoe langer de vingers bijvoorbeeld zijn, hoe groter het moment dat het geleidesysteem van de grijper moet opnemen. Er zijn drie vastklemtypen die elk intern of extern kunnen functioneren:

  • Frictie: niet stabiel. Er is meer kracht nodig.
  • Omvattend: stabiele grip. Er is vier keer minder kracht nodig. Om het werkstuk los te laten, moeten de vingers helemaal opengaan.
  • Vorm gesloten: stabiel en niet losbaar.

Het lage profiel bespaart ruimte en vermindert momentbelasting. Drie standaard slaglengten zijn leverbaar voor verschillende boringen.

Dossiers