Verkoop van industriële robots in China met 27% gestegen

china-vlag

China is in een korte tijd uitgegroeid tot de wereldwijde leider in automatisering. In een jaar tijd is de verkoop van industriële robots in 2016 27% gestegen tot 87.000 stuks. Het land heeft inmiddels de meeste industriële robots in gebruik van ieder land ter wereld. Wat betreft robotdichtheid loopt het land echter nog steeds achter op andere landen.

Dit blijkt uit cijfers uit het World Robotics Report 2017 van de International Federation of Robotics, dat op 27 september wordt gepubliceerd. “China is veruit de grootste robotmarkt in de wereld als het gaat om jaarlijkse verkoop en operationele voorraad”, aldus Joe Gemma, directeur van de IFR. “Het is de snelst groeiende markt wereldwijd. Er is nog nooit een dusdanig dynamische groei in zo’n korte periode gerealiseerd in welke andere markt dan ook.”

Forse meer vraag uit elektrische en elektronica industrie

Vooral de elektrische en elektronica industrie zorgt voor grote groei in het Aziatische land. De verkoop van industriële robots aan deze sectoren is in 2016 met 75% gestegen tot bijna 30.000 stuks. Een derde van alle robots die in het land werden verkocht zijn geproduceerd door Chinese fabrikanten, die hun marktaandeel op de Chinese markt met bijna 120% zagen stijgen. Alle internationale robotleveranciers zagen hun verkoopcijfers in de elektrische en elektronica industrie in het land overigens stijgen; IFR verwacht dat de groei de komende jaren doorzet. De meeste industriële robots die in land zijn geleverd zijn geïmporteerd uit Japan, Korea, Europa en Noord-Amerika. Een aantal internationale robotfabrikanten heeft ingespeeld op de toenemende vraag naar industriële robots door productielocaties in China te openen. De IFR verwacht dat in de toekomst meer fabrikanten zullen volgen.

De Chinese automotive industrie is niet langer de belangrijke afzetmarkt voor industriële robots in het land. Wel is China uitgegroeid tot de grootste productielocatie voor auto’s wereldwijd, ook als het gaat om elektrische voertuigen. IFR stelt dat de markt daarnaast veel groeipotentie heeft. 25% van alle industriële robots die in 2016 in China zijn geleverd zijn geleverd aan de Chinese automotive industrie. Tussen 2011 en 2016 nam de sector 108.000 robots in gebruik, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijks groei van 18%.

Korea heeft hoogste robotdichtheid

Als we kijken naar robotdichtheid loopt China overigens nog steeds achter op andere landen. Het land streeft ernaar in 2020 150 robots met 10.000 werknemers in gebruik te hebben. Op dit moment is de robotdichtheid het hoogst in Korea, waar 531 robots per 10.000 werknemers in gebruik zijn. In Duitsland ligt de dichtheid op 301 robots, terwijl deze in de Verenigde Staten op 176 ligt.

Dossiers