Virtual reality is niet alleen meer voor videogames

CNN

De technologie verandert industrieën op manieren die veel mensen nooit hadden verwacht, zoals blijkt uit dit voorbeeld uit de melkveehouderij. Een landbouwbedrijf buiten Moskou test VR-glazen voor zijn koeien, om de hoeveelheid - en kwaliteit - van de geproduceerde melk te verhogen, meldt CNN op haar website.

Het Ministerie van Landbouw bracht dit nieuws onlangs naar buiten middels een persbericht, vergezeld van foto's van een koe die zijn mooie nieuwe bril uitprobeerde. Studies hebben aangetoond dat de milieuomstandigheden van koeien van invloed kunnen zijn op de geproduceerde melk, met name op de kwaliteit of de kwantiteit van de melk.

Daarom heeft een team van ontwikkelaars, met de hulp van dierenartsen en adviseurs voor de melkproductie, een aantal extra grote VR-glazen voor koeien gemaakt. Zij hebben de menselijke versies aangepast om rekening te houden met de verschillende kopvormen en het gezichtsvermogen van de koeien.

Tot nu toe is het onduidelijk of de glazen hebben geholpen bij de melkproductie - daar is verder onderzoek voor nodig. Maar een eerste test heeft wel een afname van de angst en een toename van de emotionele gemoedstoestand van de kudde aan het licht gebracht.

De Russische melkveehouders zijn niet de enigen die een stapje verder gaan om hun koeien tevreden te houden en het product te verbeteren. Sommige Wagyu-boeren zetten onder andere sfeerverlichting in om hun koeien rustig te houden en het beste rundvlees te produceren. Anderen spelen muziek die volgens een Missouri-boer leidt tot betere melk.