Volkswagen wil productielijnen verder automatiseren met robots

ABB2.jpg

Autofabrikant Volkswagen wil meer robots gaan inzetten in zijn productiefaciliteiten. Het bedrijf wil zijn productielijnen hiermee verder automatiseren. Volkswagen ziet de huidige vergrijzing als een ideale kans om deze stap te zetten.

Dit heeft Horst Neumann, HR-manager bij Volkswagen, bekend gemaakt in een column in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung (via The Local). Neumann verwacht dat in de komende vijftien jaar maar liefst 32.000 medewerkers bij de autofabrikant zullen vertrekken. De HR-manager wil dit gat opvullen met behulp van robotica. Op de arbeidsmarkt zouden namelijk simpelweg onvoldoende mensen beschikbaar zijn om het personeelsbestand van Volkswagen aan te vullen.

Nieuwe medewerkers ondersteunen

Dit betekent overigens niet dat Volkswagen geen nieuwe werknemers meer wilt inhuren. De robots moeten nieuwe werknemers gaan ondersteunen. Met name monotone en fysiek zware taken moeten door robots worden uitgevoerd. Medewerkers kunnen zich hierdoor richten op werkzaamheden die een grotere toegevoegde waarde leveren.

Arbeidskosten spelen voor Volkswagen eveneens een belangrijke rol. Neumann wijst erop dat een arbeidskracht in Duitsland ruim 40 euro per uur kost. Het outsourcen van werk naar bijvoorbeeld China kan een aanzienlijk besparing opleveren, aangezien de arbeidskosten hier minder dan 10 euro per uur bedragen. Het inschakelen van robots levert echter nog meer winst op. De kosten om een robot aan het werk te zetten in de fabrieken van Volkswagen zouden slechts 5 euro per uur bedragen. Neumann verwacht dat deze kosten in de toekomst alleen maar gaan dalen.