Voormalig vliegveld Valkenburg moet testlocatie voor drone technologie worden

Een coalitie van industriële partijen, universiteiten en publieke partijen wil het voormalig vliegveld Valkenburg ombouwen tot een testlocatie voor de industrie, de academische wereld en de overheid om nieuwe drone technologie te kunnen ontwikkelen en testen. De coalitie heeft op maandag 20 juni tijdens het InnovationQuarter Jaarevent een bidbook voor 'Unmanned Valley Valkenburg' aangeboden aan de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra en de Katwijkse wethouder Klaas-Jan van der Bent. Het plan werd namens de coalitie aangeboden door Hester Bijl (TU Delft, decaan Lucht- en Ruimtevaart) en Prins Pieter-Christiaan van Oranje (initiatiefnemer Unmanned Valley).

De locatie Valkenburg is volgens de coalitie om meerdere redenen ideaal als testlocatie voor drone technologie. Valkenburg biedt de mogelijkheid om buiten de visuele waarneming van de piloot te kunnen testen boven de Noordzee. Daarnaast ligt het voormalig vliegveld op 30 minuten afstand van onderzoeksinstituten zoals TU Delft, Universiteit Leiden, European Space Research and Technology Centre (ESTEC) en vele drone technologiebedrijven. Valkenburg is daarnaast makkelijk bereikbaar voor internationale partijen door de nabijheid van Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport.

Overhandiging-bidboek-Unmanned-Valley-Valkenburg-001 kopie

Concrete plannen

De ontwikkeling zoals voorgesteld in het bidbook borduurt voort op het succes van het RoboValley initiatief in het aantrekken van nieuwe investeringen in Zuid-Holland. Het maakt het ook gemakkelijker voor Nederlandse drone startups om snel technologie te ontwikkelen en te concurreren op de internationale markten, en om nieuwe downstream technologiebedrijven aan te trekken.

Het bidbook werd ontwikkeld door Jeroen Engelkes (programma directeur Unmanned Valley, RoboValley) en Lucas van Oostrum (medeoprichter Delft Aerial Robotics) met medewerking van InnovationQuarter. Het voorstel wordt gesteund door het consortium Unmanned Valley Valkenburg, bestaande uit RoboValley, TU Delft, ATMOS UAV, Aerialtronics, Ampyx Power, The Hague Security Delta, Universiteit Leiden Centre of Data Science en andere partners in de Triple Helix van Zuid-Holland.

Grote kansen

Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics (DAR): "De roadmap laat grote kansen zien die zich voordoen als de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld samenwerken. De bedrijven kijken uit naar het ontwikkelen van vooruitstrevende technologieën op Valkenburg die niet alleen ten goede komen aan de drone industrie, maar ook aan belangrijke industriële sectoren in Zuid-Holland, zoals de glastuinbouw, de haven van Rotterdam en smart cities. Via de Valkenburg testsite, zullen we laten zien waarom Nederlandse innovatie leidend is in de wereld.”

Klaas-Jan van der Bent, wethouder gemeente Katwijk, nam het bidbook graag in ontvangt: "Blij dat er nu een concreet plan op tafel ligt vanuit de markt voor de ontwikkeling van ‘Unmanned Valley Valkenburg’, ik zal het met belangstelling gaan lezen, en wil er graag mee aan de slag. RVB en gemeente, partners in de ontwikkeling van Projectlocatie Valkenburg, gaan nu samen onderzoeken in hoeverre de ruimte voor Unmanned Valley gevonden kan worden."

Dossiers