Wibu-Systems ontwikkelt beveiligingsconcept voor productiesystemen

Wibu-Systems maakt bekend in nauwe samenwerking met het Duitse onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) een beveiligingsconcept te hebben ontwikkeld voor innovatieve productiesystemen: het S4SmartPro concept. Met steun van het Duitse ministerie van economische zaken en het ministerie van onderwijs is dit concept door teams van DFKI en Wibu-Systems in twee jaar uitgewerkt naar een werkend systeem voor de prototype productielijn van DFKI in het SmartFactoryKL democentrum. De functionaliteit van S4SmartPro is door elke in SmartFactoryKL participerende partij te achterhalen en te implementeren als één van de standaarden in een Industrie 4.0 project.

In S4SmartPro zorgen RFID lezers voor de overdracht van communicatiesignalen tussen de toepassingen van industriële automatisering en de diverse productie apparaten. Het protocol is gebaseerd op de in het industriële domein gangbare OPC UA standaard. Alle beveiligde sleutels voor het activeren van de systeemcomponenten zijn ondergebracht op CodeMeter dongles van Wibu-Systems, voorzien van smart card chips. De productiedata zijn beveiligd via digitale handtekeningen, geladen in de RFID tags. De authenticiteit van de handtekening is te controleren via een tablet app.

Open standaarden

Wibu-Systems garandeert interoperabiliteit door:

  • het gebruik van open standaarden, zoals OPEC UA, encryptie van data via AES (symmetrisch), ECC, ECIES en RSA (asymmetrisch);
  • het toepassen van minder kostbare RFID tags met medium opslagcapaciteit;
  • de inzet van standaard besturingssystemen voor ’embedded’ oplossingen;
  • met internet verbonden ’cyber physical’ systemen;
  • en cloud gebaseerde software toepassingen,

Het is mogelijk om de dezelfde set variabelen te implementeren bij uiteenlopende toepassingen. Volgens Professor Detlef Zuehlke, de verantwoordelijk voor SmartFactoryKL en onderzoeksdirecteur bij DFKI, moet beveiliging tegen sabotage en industriële spionage een centrale plaats innemen tijdens de ontwerpfase van Industrie 4.0 gebaseerde productieconcepten.

De noodzaak om softwarecode vanuit het ontwerpstadium te beveiligen draagt Wibu-Systems ook uit op het Design Automation & Embedded Systems evenement op 2 november 2016 in het 1931 congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch. Onder de titel ”Baas in eigen board” geeft Jan-Willem van de Blaak tijdens het middagprogramma om 15:30 uur inzicht in de ’best practices’ bij het beveiligen van ’embedded’ systemen. T-shirts met speciale opdruk zullen de boodschap van Wibu-Systems tijdens het evenement versterken. Andere thema’s tijdens D&E Den Bosch zijn FPGA, IoT en PCB technologieën. Algemene beursinfo over het Design Automation & Embedded Systems evenement is hier te vinden. Het congresprogramma is hier beschikbaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Detlef Zuehlke (DFKI) en Oliver Winzenried (Wibu-Systems) en het SMSmartPro prototype voor de beveiliging van Industrie 4.0 productiesytemen (bron: Wibu-Systems)