Zelfresettende pixels voorkomen overbelichting

pixels

Duitse onderzoekers hebben een nieuwe high dynamic range (HDR) CMOS beeldsensor ontwikkeld die een nieuw pixelontwerp heeft dat de ‘blown highlights’ vrijwel geheel kan wegnemen.

Terwijl traditionele CMOS-sensoren pixels hebben die oversturen en stoppen met het vastleggen van informatie wanneer ze volledig verzadigd zijn - alle extra gegevens gaan verloren in die delen van de foto’s - heeft het nieuwe Duitse ontwerp ‘zelfresettende pixels’. Dit zijn pixels die kunnen ‘resetten’ wanneer ze hun capaciteit hebben bereikt.

Door gebruik te maken van een speciale schakeling die zowel telt hoe vaak een pixel is gereset als de resterende lading aan het einde van een belichting, heeft de sensor in wezen de mogelijkheid om ongelimiteerde highlight details vast te leggen. De wetenschappers van het Institut für Mikroelektronik Stuttgart hebben hun ontwerp uitgewerkt in een document met de titel ‘Realisatie en opto-elektronische karakterisering van lineaire zelfherstellende pixelcellen voor een hoogdynamische CMOS-beeldsensor’, dat vorige maand werd gepu­bliceerd in het tijdschrift Advances in Radio Science en hier is te lezen.