‘Zorgopleidingen moeten lesgeven in robotica’

zorgrobot-rose

Zorgopleidingen moeten lessen gaan geven over robottechnologie. Dit is noodzakelijk, aangezien binnen vijf jaar in de zorg gebruik gemaakt zal worden van zorgrobots. Deze robots helpen ouderen op tijd hun medicijnen in te nemen en voldoende te drinken of eten.

Dit heeft Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotics aan de TU Delft, gezegd tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam (via Datanews). Naast zorgverleners zouden ook mantelzorgers meer aandacht moeten besteden aan de komst van zorgrobots, aangezien ook zij hier in toenemende mate te maken mee zullen krijgen.

Robots kunnen in de zorg voor allerlei doeleinden worden ingezet. Zo kunnen de robots helpen bij het verzorgen van patiënten, maar ook dementerende ouderen gezelschap houden en zorgen dat zij niet vereenzamen. Huishoudelijke robots zouden mantelzorgers, die vaak lange dagen maken door de zorg die zij moeten verlenen, kunnen ontlasten door taken over te nemen. Verschillende technische universiteiten waaronder TU Delft werken daarom aan de ontwikkeling van zorgrobots.