Boston Dynamics vernieuwt Atlas robot (video)

Atlas-Boston-Dynamics-2016

Boston Dynamics, onderdeel van Google’s moederbedrijf Alphabet, heeft zijn Atlas-robot een flinke upgrade gegeven. In een video die het bedrijf heeft vrijgegeven is te zien hoe de robot omgaat met plotselinge veranderingen en ook bij onverwachte botsingen of een plotselinge duw zijn evenwicht weet te bewaren.

Atlas is een robot die door Boston Dynamics wordt ontwikkeld. De robot is zo’n 1,75 meter hoog en lijkt met zijn bewegingen veel op de mens. De robot moet uiteindelijk in staat zijn mensen te ondersteunen in noodsituaties. Denk hierbij aan natuurrampen, branden of andere gevaarlijke situaties. Atlas zou in dit geval onder andere zelfstandig branden kunnen blussen of een brandend gebouw in kaart kunnen brengen, zonder dat hulpverleners zichzelf hiervoor in gevaar hoeven te brengen.

In een video demonstreert het bedrijf de mogelijkheden van de vernieuwde Atlas robot. Zo is in de video is te zien hoe de robot een pakketje oppakt, waarna iemand deze met een hockeystick uit zijn handen slaat en de robot omver probeert te duwen. De robot weet met succes zijn evenwicht te bewaren. Vervolgens probeert de robot opnieuw het pakketje op te pakken, waarna de medewerker van Boston Dynamics het pakketje op het allerlaatste moment buiten bereik van de robot schuift. Ondanks deze plotselinge verandering corrigeert de robot zich zonder problemen door de nieuwe positie van het pakketje te berekenen en deze alsnog op te pakken.